A pincészet borbemutatása
Borverseny-eredmények: a Prestige Reserve 2013 tavaszán a BEST BUY minősítést adta a bornak. A Villányi borvidéken rendezett 2012. évi húshagyókeddi Nagyharsányi Borversenyen Nagy Arany minősítést nyert. Aranyérmet nyert a siklósi és a bogácsi borversenyeken, a Magyarországi Németek Országos Borversenyén. Az Országos Chardonnay Borversenyen ezüstérmet kapott. 2013-ban a Vinagora Borversenyen 83 pontra, az Országos Borversenyen 82 pontra értékelték. A dunaszerdahelyi MUN-DUS Nemzetközi Borversenyen a Linbrunn Pincészet Chardonnay 2011 bora 82,5 ponttal bronzérmet kapott. Kóstolták és írták mások: a VinAgora értékelésben: A bírálók szerint is tükrös, világossárga a bor, 2-2 fő is kiemelte a citrom, a birsalma, a zöld alma és a mineralitás aromáját ízeiben, de 1-1 bíráló szerint spárga, édeskömény, pünkösdi rózsa, őszibarack, alma, fű, túlérett szőlő, trópusi gyümölcsök, bors zamata is ott rejlik a kortyokban. VinCE Magazin: Csillogó, világoszöld szín. Illata kezdetben visszafogott, lassan nyílik. Ásványok, alma és határozott citrusos karakter. Közepes test, jó arányok jellemzik - írta róla a VinCE Magazin teszt-kóstoló csapata 2012-ben. A Borkultúra kóstolói ezt emelték ki a borról: Mélyebb szín, szép, kicsi zöldes árnyalattal. Intenzív illat, erősen virágos és mellette ászkolt illat. Ízben inkább az érlelési jegyek dominálnak, savai harmonikusak. Kellően telt, de utóíze kissé rövid és enyhén kesernyés. Hungarian Wine House vezetőjének a véleménye: Chardonnay Virgin 2011 Kóstolás ideje 2012-11-17 7,5 pont Közepesen sárga, almazöld színben tündöklik. Illatában a virágos jegyek és a tavaszi rét karakterei dominálnak. Selymesen érződik a szájban. A sav nem túl tolakodó. Épp annyi amennyinek lennie kell. Jól megy halakhoz, salátákhoz 8-9 fokon. Bortörténet: Csak a szép, hibátlan, egészséges szőlőfürtöket vágtuk le, s így kerültek kézi feldolgozásra, kíméletes leengedésre, préselés nélkül. Az ülepítést és flotálást követően a mustot levegőtől elzárva zárt tartályba helyeztük, s irányított erjesztéssel, reduktív technológiával, 20-21 Celsius-fokon elkészítettük a 2011-es Chardonnay-t. A további műveleteknél gondosan ügyeltünk arra, hogy a levegőtől elzárva végezzük a műveleteket (fejtéseket). A bort rozsdamentes acéltartályban tároltuk négy hónapot. A felszínére szén-dioxid-gázt töltöttünk, megakadályozva a levegővel való érintkezést. 1,0-1,1 kg/tőke terhelés és préselés nélküli borkészítés eredménye, hogy 1-1 tőke terméséből 0,7 liter bor készült. Szűzborunkat két részre osztottuk. 20 hl chardonnay-t palackoztunk üdén, frissen 2012 tavaszán, és a kiszállítottaktól eltekintve a többi palackot most is a pincében pihentetjük. A maradék 20 hl bort tovább érleltünk részben új tölgyfa hordókban, részben a tűz és a föld komplex aromáját biztosító barrique tölgyfa hordókban, majd 7 hónap után fejtéskor cseréltünk. Ezt a bort 2013. nyár végén palackoztuk. Sipos Tamás a Prestige Magazintól kóstolta, s ezt írta róla: Nagyon vastag, ígéretes tétel, intenzív mézes-vanília illattal indít. Ízben még nagy a "rendetlenség", ami érthető is, hiszen az érlelési folyamat elején jár. A 14-es alkoholtartalom és a gliceringyűrűk vastagsága a poharam falán jelzik, hogy a bor magas potenciállal rendelkezik.
Érlelési információkA bor hat hónapot töltött tartályban és tizenhat hónapot hordóban. |
Hol vásárolható meg
Vinoron Borház, Oportó Étterem
Linbrunn Pincészet bemutatása
Szép borokat készítünk szép szőlőkből, jó áron. Nem véletlenül lett névadónk a szőlőműves Linbrunn mama, azt valljuk, hogy a bor sorsa a szőlőben dől el a tőkéken, a természet, az évjárat ajándékaként. Borászként a tisztaság, az odafigyelés és a türelem a legfontosabb, s a múlt értékeinek megőrzése mellett a nyitottság az új technológiákra. A borversenyek útjelzők számunkra, aranyérmeink, a best buy minősítések pedig vásárlóinknak mutatják meg, hogy a Linbrunn-bor a legjobb választások egyike!