A pincészet borbemutatása
Egy igazi lendületes, magával ragadó bor. Tiszta, világossárga színnel és kevés buborékkal a pohárban. Tiszta, fejlődő, közepesnél kissé intenzívebb illattal, melyben a citrusok uralkodnak. A bor szájban száraz, magas savakkal, közepesnél nagyobb testtel és alkohollal, nagyon intenzív aromavilággal, továbbra is a citrusos jegyek áradatában, ahol a grépfrút a legmeghatározóbb. Kifejezetten hosszú a bor lecsengése, nagyon friss és lendületes a befejezés is, ami a pici alkoholtúlsúlyt kompenzálja. Igazi savbolondoknak való bor! A 2010-es évjárat mostoha körülményei között ameddig lehetett, kint tartottuk a sauvignon blanc-t az Orbán-dűlőben. Az érést egy idő után a bogyók töppedése váltotta fel. A termés mennyisége lényegesen kisebb volt, mint a korábbi évjáratokban, ez a virágzáskor lehullott sok csapadékra vezethető vissza. A 2010-es évjáratnak megfelelően magas savtartalommal szüreteltük a szőlőt, kézi szürettel, 10 kg-os ládákba. Köszönhetően a szüretelők áldásos munkájának egészséges szőlőt szedtünk, amit a beszállítása után még egyszer átválogattunk. A feldolgozást követően a cefrét rögtön préseltük és a mustot 12-15 Celsius-fokon egy éjszakán át ülepítettük. Az ülepített mustot leszínelve fajélesztős beoltást követően kóracél tartályban erjesztettük 15-17 Celsius-fokon. Az erjedés szabályozott hőmérsékleten, lassan és folyamatosan ment végbe. Erjedést követően a sauvignon blanc-t 3-4 hónapon keresztül finomseprő felkeverésével érleltük tartályban. A finomseprős érlelés és a téli hidegek hatására harmonikus savszerkezetű, krémes ízű bort kaptunk. Ezt követően a bort derítés és szűrés után palackoztuk.
Érlelési információkTartályos feldolgozás és érlelés. |
Pinceidő5 év |
Anonym Pince bemutatása
Újak vagyunk Etyeken, frissek, ahogy a boraink is. Jó párosításnak tűnik, megmutatni azt, amit ez a vidék tud: vibráló gyümölcsösséget, zamatot és amit a család apraja-nagyja hozzátesz: fiatalosságot, nyüzsgést, pezsgést. Etyekre a bor hozott minket. Ismerősök és barátok sora támogatott és segített, hogy megvalósíthassuk elképzeléseinket. Először 2006-ban fehér pinot-t és chardonnayt készítettünk pezsgő alapnak, ami családi és baráti körben nagy sikert aratott. Ez lendített bennünket tovább, és lassanként azon találtuk magunkat, hogy 2ha saját szőlőültetvényről szüretelünk.