A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Hetény Furmint-Hárslevelű

Homoky Dorka Hetény Furmint-Hárslevelű 2013

Véleményünk szerint

A halvány citromsárga színű borban zöld reflexeket is felfedezünk. A leginkább őszibarackot, sárgadinnyét idéző illat határozottan lép fel. A korty kerek kontúrokkal bír, hála a közepes súlycsoportba sorolható test és alkoholtartalom mellett érezhető maradék cukornak, amely egyúttal támogatja a fehér húsú barack, licsi és mandarin megjelenítését is az ízvilágban. A savak dinamikát biztosítanak, ugyanakkor mégis inkább a gyümölcsös ízekről szól ez a kedves kompozíció, amelyet szívesen kóstolnánk újra a bor enyhe édességét is igénylő keleti fogások társaságában.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2015-05-26

 • Típus

  Félédes
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  12,2 %
 • Palackmennyiség

  890
 • Ár

  2200 Ft
 • Fajtaösszetétel

  70% furmint
  30% hárslevelű

A pincészet borbemutatása

Október 1-jén szüreteltük. A furmintot és a hárslevelűt együtt dolgoztuk fel. Egész fürtben préseltünk, a mustot egy napot ülepítettük, majd tartályban, spontán erjedt. Az erjedés magas cukortartalom mellett állt meg, ami után lefejtettük, és az egyharmadát harmadtöltésű tölgyfa hordóba, a kétharmadát pedig tartályba tettük. 5 hónap után fejtettük össze a két részt, majd 2 hónap érlelés után lepalackoztuk. A Hetény-dűlő riolit, riolittufa alapkőzetű terület, a talajába lösz keveredik.

Érlelési információk

A bor 2/3-a tartályban érett, az 1/3-a került 5 hónapra harmadtöltésű hordóba. A két rész össze lett házasítva, és ez után tartályban érlelődött még 2 hónapot. Végül 2014. július közepén palackozták le.

Hol vásárolható meg

pincearon.hu, borarum.hu

Homoky Dorka bemutatása

Nálam a szőlővel és a borral való foglalkozás családi hagyomány. Ebben nőttem fel, ez vett körül gyerekként. Sokáig nem érdekelt, ezért elmentem filmelméletet és filozófiát tanulni. Rövid idő telt el, és a bor elkezdett visszavonzani. Kóstoltam és tanultam, bejártam sok borvidéket, megismertem sok borászt, végül hazamentem. 2012 óta szőlőt művelek és bort készítek Tállyán. A szüleim mellett és támogatásukkal, de saját elképzelések mentén, önállóan. Közben a bölcsész szakot elvégeztem, a szőlész-borászt elkezdtem. A célom most Tállya dűlőinek a megismerése a borokon keresztül a lehető legtermészetesebben.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!