A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Kakas Furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj Kakas Furmint 2007

Véleményünk szerint

Vele született elegancia, amely izgalmas személyiséggel párosul. Visszafogottabb illatintenzitás, citrusos, zöld diós, minerális jegyekkel, kevés almával. Ízben is megcsillan a fő illatvonal, akad itt például grapefruit és lime is. A határozott savtartalom és a citrusos ízek játékra kelnek egymással, a gondtalansághoz a bor teste és alkoholtartalma nyújt biztonságot. Hosszú végjáték. Érleletlen kecskesajtot és friss zöldségeket vagy tengeri finomságokat ennénk hozzá, de szívesen olvasgatnánk mellette francia szerzőket is.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-02-04

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  1300
 • Ár

  4470 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Olyan, mint egy őszi délután. A száraz tételek között ennek a bornak az illatában a legerősebb a vajas jelleg, amiben még némi avarosság is megjelenik. Ez az utóbbi jegy ízében még határozottabban tetten érhető – a mineralitás mellett. A bor szerkezete széles is, magas is, de nem olyan rendezett és tömör, mint társai esetében. Intenzív, de nem teljesen széles a savszerkezete. Felszínén finom őszibarackos csersav érezhető.

Érlelési információk

400 literes tölgyfahordó

Pinceidő

10 év

Hol vásárolható meg

Monarchia Borbolt, Terroir Club

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj bemutatása

Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek. A szakmai alapokat részben Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort. A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres, Rátkán a Közép-hegy és Bodrogkeresztúron a Kakas, valamint Lapis-dűlőkben. Jelenleg 5 település határában, 7 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni. Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!