A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Mátrai Kékfrankos

Szőke Mátyás Pincészet Mátrai Kékfrankos 2012

Véleményünk szerint

Színe a közepesnél mélyebb rubin. Illatában bujaság, vegetális és földes jegyek. A korty fanyar, picit összehúzza a szájat, dominálnak benne a meggyes és a ribizlis jegyek, füstös, rusztikus stílusban. A tannin enyhén szárít. Magas extrakt. A bor már túl van a csúcsán.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2016-06-14

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Mátra
 • Alkohol %

  12,5 %
 • Palackmennyiség

  nincs adat
 • Ár

  nincs adat
 • Fajtaösszetétel

  100% kékfrankos

Szőke Mátyás Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Egy igazi magyar bor, 100% kékfrankos a gyümölcsös vonalból. Cseresznye, meggy üdítő íze, szomjoltó korty, finom fa az érlelésre használt nagyhordókból. Közepes tanninok, remek savak. Igazi poharazós vörösbor: tiszta, élénk és fűszeres, amilyennek a kékfrankost szeretjük. A legenda szerint onnan az elnevezés, hogy a francia katonák legértékesebb fizetőeszköze a „kék frank” volt. Nálunk a jó vörösborért kék frankkal kellett fizetniük. Szép, szép… bár nem sok köze van a valósághoz.

Pinceidő

azonnal fogyasztandó

Szőke Mátyás Pincészet bemutatása

Az Év Bortermlője 2017-ben! Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá. A borász rengeteget dolgozik, ám ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködve. „A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.”


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!