A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Mineraux Zenit

Tornai Pincészet Mineraux Zenit 2009

Véleményünk szerint

A bor illatában finoman keverednek a fehér húsú őszibarackos, jázminos és citrusos jegyek. A korty sem tolakodó, a tiszta savak mellett a test és az alkohol kerek érzetet kelt, aromatikailag a körtés, vajas ízeken túl a mineralitás nyer teret. A bor zamata sokáig a nyelvünkön időz. Olvassunk hozzá Móricz Zsigmond novellákat, vagy tálaljuk egészben sült csirke illetve hideg borjúsült mellé!

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-08-09

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Somló
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  5200
 • Ár

  800-1000 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% zenit

Tornai Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A badacsonyi kutatóintézetben 1951-ben Király Ferenc alkotta meg a Zenitet a Bouvier és az Ezerjó keresztezésével. A Tornai Pincészet 5 hektáron termeli ezt a szőlőfajtát, eddig a 2008 és 2009 évek borait kóstolhattuk. Poharunkba töltve a bor színét halvány sárgás tónusok jellemzik zöld reflexekkel. Illatában leginkább a citrusos, gyümölcsös jegyek domborodnak ki, melyeket szépen egészít ki a somlói dűlők jellegzetes vulkanikus talajának karaktere. Megkóstolva élénk, üde savai szintén a zenit vibráló friss gyümölcsös jellegét engedik előtérbe, minőségét pedig tovább emeli a termőhely adta mineralitás. Fogyasztását 10-12 C-on ajánljuk, kitűnő kísérője lehet szárnyasoknak, halaknak és salátáknak.

Érlelési információk

Acél tartályban erjedt majd még 2 hónapot töltött ott.

Pinceidő

2 év

Hol vásárolható meg

Pince, Dionysos borház

Tornai Pincészet bemutatása

A Tornai Pincészet a legkisebb magyar borvidék legnagyobb és egyik legrégebbi pincészete. A Tornai család a Somló-hegyen 1946 óta foglalkozik borászattal. Tevékenységünk középpontjában a hagyományok megőrzése áll, azonban használjuk a tudomány és a modern technológia hosszas, gondos munkával sűrített nemzetközi tapasztalatait. Hatvan évre visszatekintő tapasztalatunk jó hátteret teremt arra, hogy nemzetközi eredményekkel is visszaigazoltan gondozzuk a somlói bor évszázadok alatt kialakult értékeit, a táj és a minőség mindennapi gondolatainkban összefonódott kapcsolatát. Ültetvényeink a vulkanikus talajú Somló déli lejtőin, a legjobb adottságú övezetekben terülnek el, ezek a termőhely legnagyobb egybefüggő táblái. Területeinket hagyományos és elismert somlói fajtákkal - Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, - telepítettük el.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!