A pincészet borbemutatása
A pinot blanc és a viognier fajták szépen hozták a jellemző gyümölcsaromákat, bár ezek nem a túlérett jegyekből eredő tropikus karakterre, hanem a nyár, nyárutó fehér húsú képleteire emlékeztetnek inkább. Borunkat színében a zöldessárga tónusok jellemzik, ezzel is utalva frissességére. Illatában édeskés virág- és gyümölcsjegyek hajlanak a citrusos világ felé, amelyért leginkább a házasítás során felhasznált rajnai rizling a felelős. Ízének arányai jók. Savai kellően lendületesek, ugyanakkor a bor testének telt szövése érdekes egyensúlyt teremt. A bor palackos érésével szépen selymesedik. Domináns ízjegyei az illat kínálta virág, nyári barack és citrusfélék érdekes kombinációja. A bencés közösség tagjai által a délutáni felfrissülés, beszélgetés során fogyasztott bor neve Haustus volt. A felhasznált három fajta illat- és ízkombinációjának arányai ennek jegyében találtak egymásra.
Érlelési információkIrányított erjesztés, majd nyolc hónapon át tartó, seprős, tartályos érlelés. |
Hol vásárolható meg
A pincénél.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.