A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Haustus fehér

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Haustus fehér 2010

Véleményünk szerint

Visszafogott intenzitással vonulnak fel az illatban a citrusos, krétás, füves jegyek. Ahogy levegőt kap, és melegedni kezd a bor a pohárban, sárga húsú gyümölcsök jelenlétére is figyelmesek leszünk. A savak vibrálása határozza meg a kóstolási élményt. Az ehhez a szerkezeti elemhez tapadó citrusos, lime-os, zöld almás ízek a hangulathoz illő vokált biztosítanak. Karakteres, könnyed bor; friss sajttal, kaporral és tormával ízesített füstölt lazacot kínálnánk hozzá.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2012-09-19

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  6000
 • Ár

  2430 Ft
 • Fajtaösszetétel

  50% pinot blanc
  40% viognier
  10% rajnai rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A pinot blanc és a viognier fajták szépen hozták a jellemző gyümölcsaromákat, bár ezek nem a túlérett jegyekből eredő tropikus karakterre, hanem a nyár, nyárutó fehér húsú képleteire emlékeztetnek inkább. Borunkat színében a zöldessárga tónusok jellemzik, ezzel is utalva frissességére. Illatában édeskés virág- és gyümölcsjegyek hajlanak a citrusos világ felé, amelyért leginkább a házasítás során felhasznált rajnai rizling a felelős. Ízének arányai jók. Savai kellően lendületesek, ugyanakkor a bor testének telt szövése érdekes egyensúlyt teremt. A bor palackos érésével szépen selymesedik. Domináns ízjegyei az illat kínálta virág, nyári barack és citrusfélék érdekes kombinációja. A bencés közösség tagjai által a délutáni felfrissülés, beszélgetés során fogyasztott bor neve Haustus volt. A felhasznált három fajta illat- és ízkombinációjának arányai ennek jegyében találtak egymásra.

Érlelési információk

Irányított erjesztés, majd nyolc hónapon át tartó, seprős, tartályos érlelés.

Hol vásárolható meg

A pincénél.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!