A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Hemina

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Hemina 2008

Véleményünk szerint

Ahogy a pohárba szagolunk, először a hordós érlelés vajas, pörkölési jegyeit vesszük észre, azonban fokozatosan előmásznak mögülük az érett sárgahúsú trópusi gyümölcsök. Kóstoláskor is a korábbiaknak megfelelő ízek jelennek meg, az arányok azonban megváltoznak, itt már visszafogottabb a vajasság, jobban érezhető egy citrusos, bodzás, mandulás vonal. A szerkezetet visszafogott elegancia jellemzi, a gömbölyűség érzetét elősegítik a jelenlévő, de inkább támogató, mint meghatározó savak. Tálaljunk hozzá fehérhúsú halfilét hollandi mártással!

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-04-13

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Pannonhalma-Sokoróalja
  • Alkohol %

    13.0 %
  • Palackmennyiség

    9000
  • Ár

    2980 Ft
  • Fajtaösszetétel

    chardonnay: 50%
    pinot noir: 25%
    olaszrizling: 15%
    pinot blanc: 5%
    viognier: 5%

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Pincészetünkben a friss, üde tételek mellett a nagytestű fehérborokra is szeretnénk komoly hangsúlyt fektetni. Ehhez a típushoz szolgáltat alapanyagot az utóbbi években telepített és mára termőre fordult ültetvényeinkből a chardonnay, a pinot blanc, a viognier és az olaszrizling egyaránt. A felsorolt fajták alkalmasak arra, hogy a szőlőt a technológiai borkészítés szabályain túl tovább hagyjuk a tőkén és kicsit túlérleljük az érett ízek érdekében. Az így szüretelt szőlőt egészfürtben préseljük, majd 500 literes tölgyfahordóban érleljük. 8-10 hónapos érlelés után kerülhet sor a házasítást alkotó fajták kiválasztására és egymáshoz viszonyított arányuk meghatározására. A 2008-as évjárat esetében az alapfajta mintegy 60%-ban a chardonnay, amit 20%-ban olaszrizling egészít ki. A fennmaradó 30% pinot noir fajtából származik. Első pillanatban meglepő lehet a fajtahasználat, hiszen ez utóbbi alapvetően egy kékszőlőfajta s vörösbor készítésére használjuk. Jelen esetben a fürtöket egyben töltöttük a présbe, a lehető leggyorsabban és legkíméletesebben préseltük ki, hogy a szőlőbogyó héjában lévő színanyag-tasakocskákat meg ne sértsük s ezáltal megakadályozzuk annak mustba történő kerülését. Az így nyert mustot hordóban erjesztettük borrá. E rendhagyó házasítás eredménye a 2008-as évjáratú Hemina! A bor pohárba töltve nagy testről árulkodik, színében aranysárga tónusokkal. Illatában egyszerre van jelen a hordós erjedés-érlelés mogyorós-vaníliás vonala és az alkalmazott fajtákból eredő banános-ananászos világ. Ízében a fent említett tropikális gyümölcssor társul a hosszú idejű finomseprőn tartás adta krémes érzettel. Jól érlelhető, komoly bor, amelyet főételek mellé ajánlunk a sült húsoktól a grillezett zöldséges fogásokig.

Érlelési információk

Tölgyfahordós érlelésen (500l) esett át.

Pinceidő

2013-2015

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!