A pincészet borbemutatása
Nagytestű fehérbort adó szőlőfajtáinkat minden évben rendre a Hemina nevű házasításhoz nevelgetjük, a 2012-es évjáratból azonban immár második alkalommal készítünk acélosabb szerkezetű fehérbort is pinot blanc fürtjeinkből. A szeptember közepén szedett szőlő egészséges, érett állapotban került a pincébe, amelyből acéltartályban erjesztettünk és finomseprőn tartással érleltünk gazdag és tartalmas reduktív fehérbort. Illatában az alma és a körte számos faja villan fel zöldtől egészen birsig, amely aromák az ízben tovább folytatódva a vibráló savakból eredő citrusossággal egészülnek ki. Elsősorban könnyebb nyári ételek, friss saláták vagy sajtok mellé ajánljuk, de önmagában fogyasztva is páratlan élményt nyújt.
Érlelési információkReduktív feldolgozás és érlelés. |
Pinceidő2015 |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság, a Pincészet és a VIATOR Étterem ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.