A pincészet borbemutatása
2008-as évjáratú rosé-nkat leginkább a komplexitás jellemzi. Igaz ez az alkalmazott szőlőfajtákra, a technológiára és a palackba töltött borra egyaránt. Rosé-nk egy házasított bor, amelyet 50%-ban pinot noir, 25-25%-ban pedig merlot és cabernet franc alkot. A nyárelő tökéletes viszonyokat biztosított a szőlő szép fejlődéséhez, a nyárközép kedvezőtlen időjárási eseményei azonban egyes kékszőlő-ültetvényeinket károsították. Ezekről a területekről előszürettel takarítottuk be a szőlőfürtöket, mivel ebben az érettségi állapotban hordozták a rosé-készítéshez leginkább kívánatos íz- és aromaanyagokat, illetve savtartalmat. A borkészítés alapjául szolgáló must másik hányada vöröscefrénk héjonáztatásának elején léelvétellel keletkezett. Ezen mennyiség adja a bor telt ízét, krémességét. Házasításunkban a három fajtából a pinot noir érdeme a friss és üde savvilág, míg a merlot és cabernet franc fajtáktól a mélyebb pirosgyümölcsös illatok származnak, epertől az érett málnáig. Borunk így lehet egyszerre üdítő hatású nyári ital s a gasztronómiai ételkínálatot kiegészítő, széleskörűen alkalmazható Jolly Joker is.
Érlelési információkReduktív módon készült. |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban, Budapest Bortársaság
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.