A pincészet borbemutatása
A traminiszüretre akkor került sor, mikor a bogyók már a zsendülés halvány rózsaszínéből bronzbarnára nemesedtek, amellyel alkalom nyílik a fajtajegyek héjból mustba való áztatására. Az ilyen biológiai érésben szedett szőlő mustját magasabb cukortartalom és alacsonyabb savszint jellemzi. A szőlőhéj feltárását, a must tisztítását és erjesztését precíz, gondos technológiával végeztük. Ez lehet a záloga a fűszeres traminire oly jellemző, virágos karakterek kialakulásának - elsősorban tearózsára, bodzavirágra, licsire emlékeztető áradó illatvilág. Páratlan aromakészlete miatt mindenekelőtt az illatos fajták kedvelőinek ajánljuk. Társulhat fűszeres, akár távol-keleti ízvilágú ételek mellé, ugyanakkor kiegészítője lehet nem édes desszerteknek egyaránt.
Érlelési információkA bor tartályban, irányított körülmények között erjedt és érett. 2012 márciusában palackozták. |
Hol vásárolható meg
Bortársaság
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.