A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Tramini

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Tramini 2009

Véleményünk szerint

A bor közepesen intenzív illatát nem könnyű megfejteni, első szippantásra egy virágosabb karaktert érzünk, idővel azonban érett trópusi gyümölcsösségre váltunk át. Kóstoláskor inkább a fűszeres zamatokon van a hangsúly, a bor szerkezete kerek, a korty szélesen elterül a szájban. A finom savak mellett egy tüzes hangulat is megjelenik, a hosszú utóízt gyógynövényesség határozza meg. Kellemes délutáni bor, naivsága miatt különösen ajánlott gyerektársaságban eltöltött játékidőhöz.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-03-30

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  18000
 • Ár

  1980 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% fűszeres tramini

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A 2009-es Tramini különösen fontos számunkra, hiszen - ha úgy tetszik - egyszerre két évjáratot testesít meg. A sajnálatos 2008-as jégverés után, amely elpusztította teljes tramini-ültetvényünk termését, különös izgalommal vártuk ezt a bort. Az említett természeti csapás után kérdőn álltunk az ültetvény felett. A tavasz érkeztével már a metszés is kihívást jelentett: hogyan lehet a sérült termőrészekből termésképzésre alkalmas, sőt a tőkék szempontjából is előremutató visszavágásokat eszközölni? Körültekintő munkával és az egész éves gondos ápolással végül sikerült az ültetvényt átvezetni a vegetáción. A tőkék mintha egyenként szerettek volna kárpótolni bennünket, gyönyörű fürtöket ajándékoztak, számos esetben a fajtaleírások ismérveit és a biológia törvényeit is meghazudtolva. Az évjárat jellemzői, a meleg, kiegyensúlyozott nyár valamint a tőkék fürtképzése, a termés mennyisége mind abba az irányba mutattak, hogy a szedés ideje lényegesen korábban lesz, mint azt a többéves gyakorlat sejtette. A szüret végül szeptember első dekádjában ezzel a fajtával kezdődött. Az egészséges fürtöket a pincébe szállítva bogyóztuk és zúztuk. A cefrét 120 hl-es tartályba juttattuk, ahol 5 fokos hőmérsékleten 24 órán keresztül áztattuk. Ezt követte a préselés, majd a nyert must ülepítése. A tisztított mustot a továbbiakban 12-18 fok között erjesztettük. Tételünk minden tekintetben izgalmas fajtabor az áradó illatvilágával, amit a bodza- és akácvirág illetve az e szőlőre jellemző tearózsa valamint licsi jellemez hitelesen. Ízében vibráló gyümölcsbomba és nagytestű fehérbor ötvözete. Az illattól áthatott ital a nyelven végiggurulva válik izgalmas zamattá, a nyár gyümölcseit sorban felidézve. Fogyasszuk aperitifként vagy fűszeres étkek fehérboros kísérőjeként. Különösen a keleti konyha gyömbérrel, licsivel készült remekeivel alkot érdekes párosítást.

Érlelési információk

Reduktív

Pinceidő

2011-2012

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!