A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Rajnai Rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Rajnai Rizling 2007

Véleményünk szerint

Sárga szín. Mézes, viaszos jegyek találkoznak a meszes mineralitással a bor illatában, amelyből idővel citromfű és turbolya bújik elő. Majd a jövőben kifejlődő petrolosság egy csöpp ígérete. A borban étvágycsináló savak, közepes test, élénk citrusos és fűszeres aromák vannak. Közepesen hosszú utóíz. Friss citrommal meglocsolt, grillezett vagy vajban párolt és zsályával, kakukkfűvel ízesített fehérhúsú halhoz kínálnánk.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-02-04

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  18000
 • Ár

  1980 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A három különböző dűlőből származó rizling 2007-ben is megtartotta a termőhely adottságait. Az évjáratot jellemző meleg nyár és a hosszú, kiegyensúlyozott hőmérsékletű ősz izgalmas mustösszetételt eredményezett. A bor pohárba töltve zöldes színvilággal mutatkozik be. A finom illat kellemes tropikális behatásai a Széldomb melegének köszönhetőek, a legjellemzőbb "rizlingjegy", azaz a határozott savgerinc azonban elsősorban a Tavaszó finom agyagából adódik, amit az écsi Babszökő-dűlő mésztartalma finomít s hangol elegánssá. Illatában a frissesség a meghatározó, amely leginkább a mentalevelet idézi, kiegészülve a szőlővirág illatával. Ízében a citrusaromák uralkodnak grapefruittól egészen a lime-ig. A nagyformátumú, de mégis élénk bor komoly érlelési potenciállal bír. Jelenidőben igazi friss nyári ital, jövő időben pedig egy ízig-vérig RIESLING! Jól mutatja azon karakterét, amiért a Pannonhalmi Borvidék egyik legismertebb s legközkedveltebb fajtájává vált. Bátran ajánlható előételek mellé, salátákhoz, spárgával készült körethez, tengeri halakhoz, mindemellett könnyebb nyári ételekkel is harmonizál. Itt célszerű minél több konkrét információt leírni, pl.: dűlő, terméskorlátozás, borkészítés részletesebben, érlelési információk. Sok fogyasztó számára pozitívum, ha emellett valami személyes információt is kap.

Érlelési információk

Reduktív módon

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!