A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Villányi Rajnai Rizling

Linbrunn Pincészet Villányi Rajnai Rizling 2012

Véleményünk szerint

Diszkréten lép fel az illat, benne enyhe citrusos, virágos villanásokat érzünk. Kóstoláskor az első benyomást a lendületes, ugyanakkor uralkodóvá nem váló, délies savak nyújtják, ezekhez zöld almás, érettebb citrusos ízek tapadnak. Összeszedett, egyenes kompozíció közepes súllyal, a kortyba beépülő, a lecsengésben kissé melegítő alkoholtartalommal és gyógynövényes kesernyésséggel.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-10-08

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Villány
  • Alkohol %

    13.0 %
  • Palackmennyiség

    0
  • Ár

    1500 Ft
  • Fajtaösszetétel

    100% rajnai rizling

A pincészet borbemutatása

A borról röviden: markáns savgerinc és áradó gyümölcsösség harmóniája jellemzi ezt a bort. Eleven, kis zöldes villanással aranysárgán csillámlik a pohárban. Illata intenzív, mégis finom, mert csupa fehér virág, akác és citrusok, fehér húsú gyümölcsök (őszibarack, grépfrút) köszönnek belőle. Lendületes, tüzes, erőteljes és mégis könnyed száraz bor fajtajelleges ízekkel, különleges zamatokkal, a háttérben akácos mézességet rejtve. Lecsengése hosszú, fűszeres és elegáns. Gasztronómiai ajánlat: a rajnai tökéletes választás halakhoz, szárnyasokhoz, sajtokhoz, gombás ételekhez és salátákhoz. Ideális fröccsalap a minőségi fröccs kedvelőinek. Fogyasztását 10-12 fokon javasoljuk. Borverseny-eredmények: 2013. évi villányi borversenyen aranyérem. Prestige Reserve 2013-as minősítésén TOP 10 ÚJBOR 2013 közé szavazta be kóstoló zsűri. Kóstolták és írták mások: Borkultúra kóstolói ezt írták: Szalmasárga színű, tükrösen csillogó bor. Illata tiszta, friss, kissé zárt, túlérett szőlő, illetve a fajtajelleg is érződik. Ízben telt, élénk és finom savakkal. Korrekt, jóitalú 2013-as Vinagora terméklapról: Tükrös, aranysárga, lágy, kiegyensúlyozott, élénk, könnyű, lezser Benne felfedezett aromák: fehér virág, citromfű, rózsa, citrom, alma, fenyőfa, gyanta VinCE Magazin rajnai borok tesztje 2013.márciusi számban: Világossárga szín, üde, kicsit visszafogott, de tiszta, almás, citrusos illat, gyümölcsös, könnyed, bár kissé egyszerű és picit kesernyés ízvilágú, üde bor, élénk savakkal. Dlusztus Imre (borszakíró, forrás: elitbor.hu) Nagyon izgalmas rajnai rizling, erőteljes, de kordában tartott savakat, nagyon élénk, fajtajelleges zamatokat és aromákat mutat. A 2013-as strassbourgi Riesling du Monde 81 pontot adott, a bírálók leírásaiból idézünk: Egészen erőteljes a szájban egy csöppet herbál (fűszeres), egy cseppet fenolos (angol) Szikrázó szín, telt íz Fényes aranyszínű, az ízjegyei fémes, ásványos, lime (citrusos) rövid és savas Ásványos, Az illat gazdag (komplex), hamar nyílik, aromája kicsit alkoholos, kis sav, utóízben almás és körtés jegyűek Tükrös, növényi, fűszeres Sipos Tamás, Prestige Magazin Amúgy is kedvelem a Rajnai Rizlinget, de Linbrunnék '12-es Rajnaija minden képzeletemet felülmúlja. Egy egész rét virágainak illata áraszt el bennünket. Szalmasárga színe eleganciát sugároz, a magas extrakt- és alkoholtartalom okozta édeskés ízérzet jól kiegészíti az őszibarackos, nektarinos ízvilágot. Szép savak, hosszú utóíz jellemzi. A szőlőről: A rajnai rizling mint szőlőfajta Németországból ered, ahol évszázadok óta (egyes források szerint már kétezer éve) termesztik. Korát, ízgazdagságát tekintve az egyik legnemesebb szőlőfajta, amelynek jellemző tulajdonsága, hogy úgy gazdagszanak a szőlőszemek extraktban, cukorban, hogy a fürt megőrzi savasságát, s ennek köszönhetően a termése hosszú éveken át egyre összetettebbé váló, határozottan savas karakterű bort ad kedvelőinek. Megfelelő körülmények között tárolva sokáig érlelődő, fejlődő, gazdagodó bort rejt a palack. A Linbrunn Pincészet rajnairizling-ültetvénye a Villányi borvidéken, a kisharsányi Hajdús-dűlőben 2012-ben fordult termőre. Érdekesség, hogy az oltványok ültetése előtt ez a hektár föld több évig pihent. Jól megtrágyáztuk, és a szőlő megtáltosodott, hihetelenül sok zöldmunka kellett a terméskorlátozáshoz. A 2012-es év nyarának meleg, száraz időjárása kedvezően hatott a termés minőségére, de a mennyiséget még tovább korlátozta, egy július végi jégverés révén. Tőkénként egy kg alatt volt a termés. Talán a földben évekig összegyűjtött erő áradt a szőlőtőkékbe, ezekbe a fürtökbe, és eredményezett ennyire gazdag illatú és ízű bort. Bortörténet: Időben sikerült a szüret, 21 mustfok mellé 6,3 g/hl savtartalom párosult. Az ülepítést és flotálást követően a mustot zárt tartályba helyeztük levegőtől elzárva, s irányított erjesztéssel, reduktív technológiával, 20-21 Celsius-fokon elkészítettük a 2012-es Rajnai Rizlinget. A további műveleteknél is gondosan ügyeltünk arra, hogy a levegőtől elzárva végezzük a műveleteket (fejtéseket). A bort rozsdamentes acéltartályban tároltuk közel hat hónapon át. A felszínére szén-dioxid gázt töltöttünk, megakadályozva a levegővel való érintkezést. A bor felénél a derítés, szűrés és a palackozás szintén zárt rendszerben lett végrehajtva 2013 márciusában, s kedves vásárlónk azóta élvezhetik a Linbrunn Rajnai Rizling jellegzetes ízvilágát, enyhe petrolos utóízzel. A palackos érlelés zajlik, valamint a további rajnai előkészítése is az augusztus végi palackozásra. Gyakorlott fröccsfogyasztóként merjük mások figyelmébe ajánlani ezt a rizlinget. Magyar és borkedvelő emberként valljuk: A bort nem elrontjuk a szódával, hanem szomjoltó itallá nemesítjük. Viszont tudjuk: Jó fröccs csak jó borból készíthető. S eláruljuk: Igazán jó fröccs csak savas jó borból lesz! - s ilyen a LINBRUNN Rajnai rizling 2012.

Érlelési információk

6 hónap tartályos és 5 hónap palackos érlelés ezen első palackozás alkalmával. Ezt később egy második palackozás követi majd.

Hol vásárolható meg

Vinoron Borház, Oportó Étterem

Linbrunn Pincészet bemutatása

Szép borokat készítünk szép szőlőkből, jó áron. Nem véletlenül lett névadónk a szőlőműves Linbrunn mama, azt valljuk, hogy a bor sorsa a szőlőben dől el a tőkéken, a természet, az évjárat ajándékaként. Borászként a tisztaság, az odafigyelés és a türelem a legfontosabb, s a múlt értékeinek megőrzése mellett a nyitottság az új technológiákra. A borversenyek útjelzők számunkra, aranyérmeink, a best buy minősítések pedig vásárlóinknak mutatják meg, hogy a Linbrunn-bor a legjobb választások egyike!


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!