A pincészet borbemutatása
Biodinamikus gazdálkodást végzünk 2005-től, 2008 óta a tokaji borvidék első és egyedüli tanúsított birtoka vagyunk. A déli, abaújszántói Sátorhegy kíváló Pendits-dűlőjében 2000-ben telepítettünk sárga muskotályt 1 ha-on. A terület teraszaira lépcsők vezetnek évszázados terméskőfalak mentén. Mivel nehezen megközelíthető, a telepítéskor a trágyát a munkások vödrökben vitték fel a teraszokra, ez igen megerőltető munka volt. A sortávolság a teraszokon 1,20 m x 0,80 m, pont egy ló-szélességre van tervezve. Szellő lovunk a sor végén megpihenve szántáskor mintha élvezné a kilátást. Kifejezetten szeret ott dolgozni! Ennél a szőlőfajtánál nem a parfümösségre törekszünk, hanem egy jól párosítható gasztrobornak szánjuk. Nem használtunk sem fajélesztőt, sem enzimeket, és ként is csak keveset (összkén: 50 mg/l). Illatban narancsvirág, lonc, méhviasz, ízben egy kis körte, ásványosság, elegáns, jól strukturált bor, elegáns lecsengéssel.
Érlelési információkA spontán erjedést követően egészen a palackozásig acéltartályban volt. |
Pinceidő2013 |
Hol vásárolható meg
Bormatura Budapest /Vármegye utca/
Tokaj Pendits bemutatása
Bár pesti vagyok, egy tokaji birtok régi álmom volt, német férjem (2000-ben meghalt) is rajongott ezért a varázslatos vidékért. 1991-ben indultunk az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Területeink Tarcalon (Deák), Mádon (Holdvölgy), Tállyán (Báthori) és Szántón (Pendits, Alsó- és Felső Bea, Krakkó) találhatóak. Ültetvényeinket bio ill. biodinamikus gazdálkodással műveljük, amely nagy kihívás. Boraink a szőlőben születnek, a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel hagyunk teret a terroir kibontakozásának.