A pincészet borbemutatása
Illatában határozottan megjelenik a vajasság, amit egy kis citrusos, gyümölcsös és húsos jelleg kísér. Az íz jókora mineralitásával sokkal kiegyensúlyozottabb, és már tökéletesen összeállt a fogyasztásra. A szerkezet hibátlan: magas, de nem karcsú. Finom, széles savkészlet, tömör, mégis elegáns test, sima csiszolt felszín. Nagyon elegáns bor, még hosszú ideje van, szinte minden helyzetben megállja a helyét. A Mád határában található Veres dűlő nyugati fekvésű, vulkanikus talajú, az ültetvény kora 30 év. A szüret 2007-ben október 29-én zajlott le, a szőlő mustfoka 20,5 volt, a palackozásra 2008. április 18-án került sor. A bor maradék cukortartalma 1,4 g/l, savtartalma 5,8, extrakja 22,8 g/l.
Érlelési információk400 literes tölgyfahordó |
Pinceidő10 év |
Hol vásárolható meg
Monarchia, Terroir Club
Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj bemutatása
Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek. A szakmai alapokat részben Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort. A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres, Rátkán a Közép-hegy és Bodrogkeresztúron a Kakas, valamint Lapis-dűlőkben. Jelenleg 5 település határában, 7 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni. Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.