A pincészet borbemutatása
Koncentrált, telt, érett, mély világa az aszalt bogyós gyümölcsök (málna, meggy) élénk felvezetésével indul. A fajta és az évjárat "kötelezően" hozza a puhaság, melegség, kerekség érzetét, melyet a gazdag fűszeres jegyek (puncs, grillázs, pemetefű, fekete bors) tesznek teljessé. A korty lecsengése a málnadarabos étcsokoládéra asszociál, az élvezetek fokozására meg is érdemlünk hozzá egy kockányit...
Érlelési információkA Pillangó- és a Mandolás-dűlő legkarakteresebb, fajtajellegesebb termését, a két külön érlelt tétel házasítását palackoztuk "Merlónkban". A héjon erjesztés az egyik tételnél 19, a másiknál 24 napig tartott, s 27-28 fokon történt, az extrakció elősegítésére nyílt, majd az utolsó harmadban zárt körfejtést alkalmaztunk. Az almasav bontása természetes kultúrával történt. A bort másfél év kishordós érlelés után palackoztuk. Érlelés: 225 literes magyar tölgyfa hordókban (225 literes zempléni és mecse |
Hol vásárolható meg
In Vino Veritas
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.