A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Rajnai Rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Rajnai Rizling 2008

Véleményünk szerint

A bor illata kifejezetten gazdag és vastag, a széles spektrum a citrusos, virágos jegyektől egészen az olajos magvakig jut el. Nem változik meg a véleményünk a kóstoláskor sem, hiszen az aromák még a lenyelés után is hosszan ott maradnak a szánkban. Az egyensúly megteremtéséhez - a komoly aromákon túl - a savak által létrehozott alap is rendelkezésre áll. Tálaljunk hozzá friss gomolyát vagy süssünk lazacot citromos vajban.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-08-26

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  22000
 • Ár

  1980 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% rajnai rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A 2008-as évjárat Rajnai Rizlingje 2 dűlő terméséből származik. Az écsi Babszökő-dűlő vörösagyag-talajon termett gyümölcse egészül ki a ravazdi Tavaszó-dűlő fehéragyagon termett fürtjeivel. Az évjáratra jellemző szeptember közepi csapadékmennyiség korai szüretet eredményezett. Szőlőnket magas értékű, izgalmas savvilággal juttattuk a pincébe. A feldolgozás első lépcsőjében egészfürtös préselést alkalmaztunk. A nyert mustunkat ülepítettük, majd a tisztított mustot acéltartályban 12-15 fok közötti hőmérsékleten erjesztettük. E technológia lehet a záloga a borunkban rejlő sokszínű illatgazdagságnak. Leginkább a citrusfélék illatai - lime-ra és grapefruitra jellemző képletek - jelentkeznek. Ízében a rizlingekre oly jellemző élénk, játékos savvilág és az aromaképletek rétegzettsége ad szép összhangot a borban, egyensúlyt nyitva a bor testességével. A nagyformátumú, de mégis élénk, friss bor érlelési potenciálja több év! 5. évjáratban készült borunk jól tükrözi azt a karaktert, amiért a Pannonhalmi borvidék egyik legkedveltebb borává vált. Bátran ajánlható előételek mellé illetve tengeri halakhoz, mindemellett nyáresti beszélgetések kitűnő kísérőbora.

Érlelési információk

Reduktív módon történt.

Hol vásárolható meg

Pannonhalmi Főapátság és Pincészet ajándékboltjai, Budapest Bortársaság

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!