A pincészet borbemutatása
A cabernet sauvignon igazi világutazó, aki sokat látott és sokat tud. A villányi föld természetesen nyomot hagy a szőlőszemek ízén, de egy Cabernet Sauvignon sohasem enged karakteréből! Markáns ízvilágában a feketeszeder, aszaltszilva, a kakaó és a dohány versenyeznek egymással. Hosszú pinceérlelésre alkalmas.
Érlelési információkAz erjesztés kezdetén sűrített levegővel többször megbontottuk a törkölykalapot - ami a csömöszöléshez hasonló hatással jár-, ezután nyílt, majd zárt körfejtést alkalmaztunk. Az erjesztés és héjon tartás teljes időtartama 29-40 nap volt, a hőmérsékletet 29-30 fok között tartottuk. Az almasav bontása természetes kultúrával, nagyrészt barrique hordókban történt. A bort 12 hónap hordós érlelés után palackoztuk. Koruk: 30% új, 30% 1 éves, 40% idősebb. |
PinceidőHosszú érlelésre alkalmas. |
Hol vásárolható meg
In Vino Veritas Borkereskedés, Présház, Ezerjó Borszaküzlet, Decanter Borszaküzlet , Esszencia Borszaküzlet, A Hordó, Pampetrics Borkereskedés, Radovin Borkereskedés
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet bemutatása
Vylyan = Villány, ahogyan azt régi monográfiákban találtuk. A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Ültetvényeink a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeinket 1992-ben telepítettük és borainkkal 1997-ben léptünk a piacra. A csapat élén Debreczeni Mónika birtokigazgató áll. A szőlészeti-borászati munkálatokat Ipacs Szabó István főborász irányítja. Filozófiánk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik borainkban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. A borok érleléséhez saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készült hordókat használunk. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.