A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ausztria

2010-09-24 | Tóth Adrienn


Ausztria évente körülbelül 250 millió liter bort állít elő, amely a világ bortermésének kevesebb, mint 1%-át jelenti. A termés nagy részét a klasszikus európai modellnek megfelelően alacsony palackszámmal dolgozó kisebb pincészetek hozzák forgalomba, amelyeknél jól megfigyelhetőek az évjáratok közötti különbségek. Hazánkhoz hasonlóan ebben az országban sem döntő az óriási mennyiséget produkáló márkák jelenléte.


Az osztrák borok a világ bortermelésének kevesebb, mint 1 %-át adják, mégis az utóbbi 20 év óriási változásai miatt a világ élmezőnyéhez sorolják őket. Ez elsősorban annak a radikális váltásnak köszönhető, amit az 1985-ös glikol-botrány (glikollal „javították fel” a hazai savanykás ízű borokat) után valósítottak meg. Határozott és nagyon szigorú szabályozást vezettek be, ezzel teljesen visszaszorítva a borhamisítást. Azóta is nagy mennyiségű állami pénzt költenek marketingre és szakmai továbbképzésre. Sok fiatal borász ment külföldre tanulni. Az újvilági hatás nyomai mind a pincészetek felépítésén, mind a borok stílusán jól észrevehetőek. 


A kedvező éghajlati adottságokat és különleges minőségű termőtalajt állítólag már a kelták is felismerték, és 3000 évvel ezelőtt szőlőt ültettek erre a vidékre. Ausztria szőlőtermő területe napjainkban 50 000 hektár, amit négy nagy borrégióra osztanak.

 

Ausztria borrégiói:

 

 


Címkék

ausztria

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!