A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bolgheri

2009-07-28 | Tóth Adrienn 

Bolgheri egy izolált, jól elkülönülő terület Olaszországban, amellett, hogy az egyik oldalról a tenger szegélyezi, a szárazföld irányából erdőkkel borított hegyek veszik körül.

Egy meleg, mediterrán, nyári napon különösen fontos hűsítő szerepe van a közeli hegyekből és a tenger felől áramló nedves szellőknek. Éjszaka pedig ugyanezen hatásoknak köszönhetően még alacsonyabb lesz a levegő hőmérséklete. A létrejövő hőmérséklet ingadozás különösen fontos, hiszen lassítja az érést, és intenzívebb ízek kialakulásához vezet, valamint megőrzi a savakat.

A borvidék a tengerpart felé eső sík területekre és a hegyvidéki részekre osztható. A legtöbb helyi pincészet is besorolható aszerint, hogy inkább itt vagy ott vannak a szőlőik. Ebből a szempontból is egyedinek mondható a Tenuta San Guido, amely a többségtől eltérően, mindkét földrajzi formáción gondoz ültetvényeket.

A helyiek szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen évről-évre biztonságosan beérik a szőlő, a szüretet az alsóbb területeken augusztusban kezdik, de általában a hegyekben is befejezik szeptemberre. Bár az évjáratok között érezhető a különbség, nagyon ritka a kifejezetten rossz évjárat.

A szőlőfajták

Bolgherire az úgynevezett bordeaux-i fajták, leginkább a cabernet sauvignon és a merlot a jellemző. E kettő közül is messze kiemelkedik az előbbi, amelyből jelenleg az összes olyan bornak (minimum 10% és maximum 80%-ot) kell tartalmaznia, amely a Bolgheri elnevezést szeretné viselni a címkéjén.

Érdekesség, hogy tekintettel arra, hogy a borkészítésnek nincsenek helyi, évszázados hagyományai a törvényi szabályozás rendre követni kényszerül az életet. Így néhány hónapon belül várhatóan változások következnek be. Ezt az Ornellaia birtok Masseto bora kényszerítette ki, amely kizárólag merlot-ból áll. A Masseto nemzetközi híre olyan jelentős, hogy botrány kategóriába tartozik az, miszerint a bor a mostani szabályozás alapján nem viselheti származáshelye nevét.

Így bár Bolgheri még keresi önmagát, már most sem jár rossz utakon. A borvidék vezető márkáinak nemzetközi elismertsége az olasz mezőnyben kimagasló, értékesítési problémát maximum a rendelkezésre álló bormennyiség korlátozott volta jelent. Ennek ellenére – talán pont újdonságukból, kreatív erejükből fakadóan – a pincészetek legtöbbje nem áll meg.

A jövő Bolgheriben

Annyira gyorsan zajlanak itt az események, hogy Bolgheri jelene szinte már múltnak tekinthető. Ha belegondolunk, hogy a borvidéken 10 éve még körülbelül nyolc pincészet működött, ma pedig már 45 borászatot lehet felkeresni, láthatjuk milyen ütemű a változás. Ezzel párhuzamosan érdemes azt is megvizsgálni, hogy míg hét évvel ezelőtt nagyságrendileg 250 hektárnyi területet borított szőlő, addig ez most 1300 hektárnyi.

A terület klasszikus fajtái, a cabernet sauvignon és a merlot mellett, többen új szőlőkkel kísérleteznek, mint a cabernet franc, a syrah és a petit verdot. A Sassicaiat készítő pincészet azonban hű maradt hagyományaihoz, nem kíván szőlőfajtáinak repertoárján szélesíteni. Térjünk is vissza kiindulópontunkhoz, a történelmi érdemek után lássuk, mi folyik ma a birtokon.

Bolgheri 2005

Augusztus második fele hűvösebb volt, ami lelassította az érést. Nem lettek rosszak az évjárat borai, de a 2006-osokhoz képest sokkal szikárabbak.

Bolgheri 2006

Nagyon jó évjárat. Egyáltalán nem volt sablonos, kezdetben elég száraz volt, és bár rendelkezésre állt megfelelő mennyiségű víz a zivataroknak köszönhetően, ezek meglehetősen szabálytalanul jöttek. Összességében azonban a szüret idejére szebbek lettek a szőlők, mint 2005-ben.

T.A.

 

 


Címkék

bolgheri

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!