A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borospohár

2009-01-09 | Vinoport


A pohárvásárlás esetében, akár az élet legtöbb területén, érdemes az arany középút felé tájolnunk magunkat. Egyrészt válasszunk olyan poharat, amely megfelel az általunk fogyasztott borok minőségének, másrészt tartózkodjunk azoktól, amelyeket félnénk naponta használni. Fogalmazhatunk úgy is, ha boros poharat veszünk magunknak vagy másoknak ajándékba, ne az ünnep, inkább a mindennapok szükségleteire gondoljunk.


A következőkben azt foglaljuk össze, hogy milyen szempontoknak kell, hogy megfeleljen egy jó borospohár. Innen persze még hosszú út vezet tovább a szőlőfajtákra tervezett vagy a vak fekete pohárcsodákig, de ezek legyenek egy következő cikk témái. Kezdjük most ezen a helyen az alapokkal!

1. A szár alapvető

Minőségi borokat általában olyan pohárból iszunk, amelynek szára van. Ez két dolog miatt is fontos: egyrészt kezünk melegével nem emeljük a poharunkban található bor hőmérsékletét, csak ha kifejezetten ezt akarjuk, másrészt az esetleges falatozástól zsíros ujjainkkal nem koszoljuk össze a pohár falát. Ez utóbbi nem higiéniai szempontból zavaró, de elvezet minket a következő ponthoz.

 

Kiskapu azért itt is van: szakmai körökben egyre népszerűbb a Riedel szár nélküli pohara, amely állítólag szebb és intezívebb illatokat hoz elő az italból, részben azért, mert a szár nélküli poharat tartva a kezünkkel folyamatosan melegítjük azt.

2. Az egyszerűség jobb

Kerüljük a mintás, karcolt vagy színezett poharakat, hiszen a pohár falát borító színek vagy minták megakadályozzák azt, hogy eredeti, természetes szépségében lássuk a poharunkban lévő bort. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell szabadulnunk minden olyan pohártól, amelyre rákerült egy-egy esemény vagy pincészet logója, hiszen ezek nem annyira hangsúlyosak, hogy az zavaró lenne.

 

3. A forma befolyásolja az illatokat

Az ideális boros pohár legyen szinte bármilyen formájú, alapvetően egy tulipánra emlékeztet. A kehely először szélesedik, majd eléri legnagyobb keresztmetszetét, és onnantól szűkülni kezd. Ez azért lényeges, mert sokkal könnyebb egy ilyen pohárból kiérezni az illatokat, hiszen azt kifejezetten úgy alakították ki, hogy az orrunkhoz terelje a bor páráját.

4. A méret nem lényegtelen

Fehérborhoz kisebb, míg vörösborhoz általában nagyobb kehely passzol. Persze ez alól a szabály alól is akad bőven kivétel, hiszen egy komoly, nagytestű fehérbort tölthetünk nagyobb pohárba, míg egy egyszerű könnyed vörös kerülhet a kisebbe.

5. Végül jöjjön a pezsgő!

Végül röviden térjünk ki a pezsgős poharakra is. Két klasszikus forma létezik, az egyik egy majdnem lapos, széles kerek kehely, amiből utoljára az előző századforduló regényhősei ittak méltósággal, hiszen azon túl, hogy gyakorlatilag semmilyen illat nem érezhető belőle, még a buborékok szárnyalásában sem gyönyörködhetünk.

 

Ha speciálisabbra vágyunk, válasszuk a hosszúkás pezsgőspoharat, az úgynevezett flőtét. Ez az a pohár, amelyben legszebben látszanak a buborékok, és ha leittuk a megtöltött pohár nagy részét, még meg is tudjuk forgatni a pezsgőt a pohárban, hogy intenzívebben érezzük az illatát.

 

Ha pedig igazán szakértőként akarunk viselkedni, válasszunk a pezsgőnkhöz is klasszikus, öblös boros poharat. Habár ebben kevésbé látjuk majd a felfelé rohanó buborékokat, a pezsgő illatát és talán az ízeit is sokkal inkább érezzük majd.

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!