A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Châteauneuf-du-Pape

2016-02-23 | Vinoport


Châteauneuf-du-Pape a dél-francia Rhone-völgy egyik leghíresebb történelmi jelentőségű szőlőtermő területe. Azonos nevet viselő bora világhírű.


Châteauneuf-du-Pape Franciaországban, a Rhone déli részén található, és elsők között kapta meg az Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) eredetvédettségi státuszt. A kavicsos, köves talaj a jellemző, a terület többnyire lapos, és a legnagyobb veszélyt a mistral jelenti rájuk nézve. Az erős széllel szemben az alacsony művelés és a széltörők jelentik a védelmet az errefelé jellemző grenache szőlőnek, így a kőzetről visszaverődő napfényt is jobban hasznosítja. A grenache-on kívül a syrah a fő fajta, de ezeken kívül további 13 szőlőfajta is találhatunk errefelé. Éppen ezért a vörösborok gyakran számos szőlőfajta házasításai.

 

A legjobb châteauneufök mind testesek, magas alkoholtartalmúak és érezhetőek rajtuk fűszeres jellegek. A szőlőfajták széles választéka azonban együtt jár azzal is, hogy sok esetben középkategóriás borok készülnek, amelyekben a magas alkoholtartalom nincs ellensúlyozva.

 

Néhány fehérbort is készítenek a vidéken, amik közül a roussanne termesztése emelkedik ki minőségben. A rosé nem megengedett.

 

A Rhone-völgyéről itt olvashat bővebben>>

Egy Châteauneuf-du-Pape kóstolásról itt olvashat>>

 

Felhasznált irodalom: Mészáros Gabriella - Sánta Zoltán: Bortankönyv 1. – a világ borai

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!