Egyensúly
2016-01-11 | VinoportAz első számú szabály: nincs borminőség egyensúly nélkül.
Természetesen a cukor és a gyümölcsösség, illetve a savak és a tanninok egyensúlyáról beszélünk. Előbbiek hiányában borunk szögletes, utóbbiak hiányában strukturálatlan lesz. Más megközelítésben a sav, a cukor és az alkohol egyensúlyát is vizsgálhatjuk, vagy tovább egyszerűsítve, cukor hiányában a sav és az alkohol egyensúlyát. Az alkoholnak minden esetben integráltnak kell lennie – nem elegáns a konyakos illat és a garatot melegítő korty sem. Közepes mennyiségű alkohol a borok esetében: 10,5 - 14,0% abv.-ig. A szintén minden esetben jelenlévő savaktól pedig elvárhatjuk a kifinomultságot, az élvezetességet.
Az egyensúlyvizsgálatok atyja A. Vedel, aki ábráján 3 komponenst vizsgált: a savasságot, a kerekséget, és az adsztringenciát (összehúzó hatást)
Ha egy bor nincs teljesen egyensúlyban, mondhatjuk rá például, hogy "a sav oldalára billen", vagy hogy "kilóg a sok tannin". A profi kóstolást – mind elméletben, mind gyakorlatban – a Borkollégium saját, vagy WSET kurzusain sajátíthatjuk el.
Sok esetben az egyensúly nélküli borból egy jó ételpárosítás hozza ki a maximumot.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!