A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egyensúly

2016-01-11 | Vinoport


Az első számú szabály: nincs borminőség egyensúly nélkül.


Természetesen a cukor és a gyümölcsösség, illetve a savak és a tanninok egyensúlyáról beszélünk. Előbbiek hiányában borunk szögletes, utóbbiak hiányában strukturálatlan lesz. Más megközelítésben a sav, a cukor és az alkohol egyensúlyát is vizsgálhatjuk, vagy tovább egyszerűsítve, cukor hiányában a sav és az alkohol egyensúlyát. Az alkoholnak minden esetben integráltnak kell lennie – nem elegáns a konyakos illat és a garatot melegítő korty sem. Közepes mennyiségű alkohol a borok esetében: 10,5 - 14,0% abv.-ig. A szintén minden esetben jelenlévő savaktól pedig elvárhatjuk a kifinomultságot, az élvezetességet.

 

 

 

Egyensúly

Az egyensúlyvizsgálatok atyja A. Vedel, aki ábráján 3 komponenst vizsgált: a savasságot, a kerekséget, és az adsztringenciát (összehúzó hatást)

 

Ha egy bor nincs teljesen egyensúlyban, mondhatjuk rá például, hogy "a sav oldalára billen", vagy hogy "kilóg a sok tannin". A profi kóstolást – mind elméletben, mind gyakorlatban – a Borkollégium saját, vagy WSET kurzusain sajátíthatjuk el.

 

Sok esetben az egyensúly nélküli borból egy jó ételpárosítás hozza ki a maximumot.

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!