A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Fehér tempranillo

2008-06-23 | Tóth AdriennElső hallásra valószínűleg a legtöbben azt gondolnánk, hogy itt is ugyanarról a technikáról van szó, amely bár sok borvidéken különlegességnek számít, de egyedinek már biztosan nem. Előfordul ugyanis, hogy vesznek egy kékszőlőt, és azt nagyon gyorsan kipréselik, nem hagyva időt arra, hogy a szőlőbogyó héjában található színanyagok bekerüljenek a lébe. Ennek az eredménye a kékszőlőből készített fehérbor. Hazánkban is kapható fehér kadarka vagy pinot noir, azonban az utóbbi fajta ilyen módon elkészített leghíresebb borai vitathatatlanul a francia Champagne vidékéhez kapcsolódnak. Érdekességként továbbá megjegyezhető, hogy Svájc déli részén merlot szőlőből is készítenek ily módon fehérbort.

Azért volt jó erre kitérni, mert itt most speciel nem erről lesz szó. A fehér tempranillo ugyanis már szőlőkorában is fehér. 1988-ban Jesus Galilea Esteban egy fehér szőlőfürtöt talált az egyik húsz éves tempranillo tőkéjén. A borász egy egyszerű mozdulattal eltávolította a „hibás” fürtöt, a helyére azonban újra fehér fürtök nőttek. Ekkor már vitathatatlan volt a jelenség kuriozitása, így a növény egy darabja azonnal utat talált magának a helyi kutatóintézetbe.

Az intézet megállapította, hogy azt leszámítva, hogy a levelek és fürtök egy kicsivel kisebbek, a fehér szőlő DNS-e egész pontosan 97,8 %-ban megegyezik a normál tempranilloéval. Az egyetlen jelentős különbség, hogy a bogyó héjának színe zöldes-sárga a megszokott kékes-fekete helyett, ez azonban egy egyszerű mutációnak köszönhető, amely mindössze a héj színét meghatározó gént érintette.

Az új szőlő életképesnek bizonyult és hamarosan meg is kezdték előbb kísérleti jelleggel, majd kereskedelmi mennyiségben is termesztését. A borvidéken pedig egyre többen beszélnek a szőlőfajtában rejlő lehetőségekről. Stratégiai jelentősége először is abból fakad, hogy még Spanyolországban is egyedül ezen a borvidéken létezik.

Az utóbbi időben úgyis kiszélesedett a fehér Rioja bort készítők fegyvertára, amikor is a chardonnay és sauvignon blanc szőlők használatát is engedélyezték abban az esetben, ha két fajta nem haladja meg a házasítások 49%-át.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!