A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Forralt Bor

2009-04-17 | Schadler ZsófiTörténelem

Ahogy Európában a bor elterjedése a rómaiakhoz kapcsolódik, a forralt bor fogalmának eredete is tőlük ered, csak éppen „fűszer bor” névvel illették, mely az eltarthatóság növelésének érdekében született meg.

Magyarul: a borok romlásakor keletkező rossz ízt előzték meg méz, fahéj, ánizs, szegfűszeg, koriander, gyömbér, bors, kakukkfű, babérlevél és esetleg narancsvirág vagy rózsavíz hozzáadásával, melyet ekkor még hidegen fogyasztottak.

A hűvös napokban a szükség aztán rávitte az embert, hogy tűzben forrósított kővel, vagy vasrúddal felmelegítse a bort, megalkotva ezzel a ma is ismert forralt bort.

A középkorban már neve is volt a készítménynek: "Clairet" vagy "Hippocras". A Hippocras szó Hippokratész, a híres görög orvos nevéhez fűződik és egyesek szerint katalán gyökerekhez is visszavezethető. Hippokratész szerint a fűszeres forralt bor kiválóan alkalmazható diéták során ill. jelentősen elősegíti az emésztést.

 

Más országokban

Nagyon sok néven ismerik, és nagyon sokféleképpen készítik. Hazánkban is elterjedt, de főképp a német nyelvterületen használt neve a Glühwein. Ausztriában a „Jägertee” néven emlegetik a puncsot, amelyet fekete tea, fűszerek, cukor és rum vagy egyéb gyümölcspárlat felhasználásával készítenek.

A skandináv országokban ”glögg”-ként fogyasztják, mely gabonapálinka vagy vodka hozzáadásával is készülhet. Kísérőként mazsolát és pucolt mandulát kínálnak. Svédpuncs néven is találkozhatunk vele.

Moldvában ”izvar” megnevezést kapott, és vörösborból fekete borssal, mézzel készül. A franciák elegánsan „vin chaud”-nak, meleg bornak nevezik. Brazíliában a neve „quentão”, ami azt jelenti, hogy „nagy forró”.

A forralt bor készítés szabályai

Mindenki másképp csinálja, a legáltalánosabb ízesítéshez szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, fahéj-, illetve vaníliarúd, citrushéj szükséges.

  1. A jó forralt borhoz jó bor kell, tévhit, hogy a kannásborok a forralt borra vannak kitalálva.
  2. A fűszerek nem helyettesíthetők akármivel, pl.: citrushéjat nem váltja ki a narancs vagy citromlé. 
  3. A bort a fűszerekkel, vagy a fűszerekből vízben főzött esszenciával együtt kell melegíteni. 
  4. A forralt bort sohasem szabad forralni. Legfeljebb 80 fokig hevítsük, mivel a bor alkoholtartalma 83 fokon elpárolog, így maximum 7% lesz a forralt bor alkoholtartalma. Ugyanis amellett, hogy a forraláskor elveszti alkoholtartalmát és eredeti aromáját, a cukorbontás mellékterméke, ún.: hydroxy-methyfurfural képződik, melynek rákkeltő hatása lehet. 

Vannak, akik fokozzák a forralt bor élvezeti értékét, különböző rövid itallal vagy párlattal, mint pl.: rummal, brandy-vel, konyakkal esetleg vodkával. Ez esetben azonban már inkább beszélhetünk puncsról, mint sem forralt borról, mely kizárólag fehér- vagy vörösbort tartalmaz alkoholként.

 

A forralt bort iszogatni pedig még kellemesebb, ha kínálunk hozzá néhány falatot. 
Hagyományosan sült gesztenyével, mézeskaláccsal, gyümölcskenyérrel vagy mandulával, mogyoróval, egyéb olajos magvakkal vagy más édes, illatos kekszekkel, ínycsiklandó párosítás lehet. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!