A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pünkösd

2008-09-15 | Vizi CsengeMozgó ünnep, mely a húsvéti ünnepkör lezárása. Épp ezért időpontja is változik, ahogy a húsvété is. Mindig ötven nappal később ülik meg Pünkösdöt. Az ötvenes számnak nagy jelentősége van, hiszen a görög pentekosztész szó magyar fordítása, innen a Pünkösd elnevezése. Kezdetben a befejezett aratást hálálták meg e napon, amit Sávuot-nak hívtak, majd a tízparancsolat emlékünnepévé nőtte ki magát, amikor is Mózes a Sínai-hegyen Istentől megkapta kőtáblákon a törvényeket. Ebből is látszik, hogy egy keresztény ünnepkörrel van dolgunk, holott még az evangéliumi korba el sem értünk, pedig bizony azóta Pünkösd a Jézus Mennybemenetele utáni Szentlélek szétáramlását jelenti az egész világon.

Az ősi, pogány szokásokra épült kezdetben a pünkösdi ünnepkör, majd összekeveredett a keresztény hagyományokkal. Az egyik legjellemzőbb népszokás a pünkösdikirály-választás. Ez egy igazi párbaj a fiatalok között, lóversennyel, bikahajszolással, kakasütéssel stb. A verseny második helyezettjének sem kellett szomorkodnia, hisz ő a kisbírói címet kapta. Aztán közte és a győztes között ismét rendeztek egy versenyt, mégpedig futóversenyt, amelyben a győztes az alulmaradttól annyi bort kapott, amennyit pünkösd napján meg tudott inni. A „király” egy éven át a fiatalok vezetője lett, bíráskodással is felruházták, sőt minden esküvőre hivatalos díszvendégeként érkezhetett.

Aznap általában bárányt fogyasztottak csak, például báránysültet vagy báránypaprikást, de a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával is a közkedvelt ünnepi ebéd részét képezte.
A keresztény hagyományokban gyökereznek a különböző körmenetek és búcsúk, amiket szintén ezeken a napokon rendeznek. Az egyik ilyen nevezetesebb „körmenet” Somló-hegyhez kapcsolódik, ahol a mise után zászlókkal kivonultak a hegyen magasodó Margit-kápolnához, útközben pedig könyörgő énekkel áldást kértek a termésre:

„Miatyánk, Úristen,
Hallgass meg minket,
Áldd meg mezőnk és szőlőinket!
Szentséges nevedben kenyeret s bort kérünk,
Hallgass meg bennünket, kik Hozzád térünk!(…)”

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!