A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szőlőmagliszt

2012-03-19 | Tóth AdriennElőször is mindenképp tisztáznunk kell, hogy a szőlőmagból kétféle dolog készülhet: szőlőmagliszt és szőlőmagolaj. Amikor a liszt készül, akkor születik az olaj is, ugyanis az összegyűjtött magból kipréselik a nedvet, jelen esetben az olajat, majd ezután őrlik meg. Mindkét természetes termék számtalan módon felhasználható, aminél több módozata csak az egészségünkre gyakorolt hatásában van.

 

Talán nem túlzás azt állítani az antioxidánsokról, hogy a világon az egyik legnagyobb mennyiségben a szőlőmagokban lelhetők fel. A kutatók leírásai alapján a kékszőlő magja illetve annak őrleménye az oligomerproantocianidin (OPC) nevű anyagnak az egyik legkoncentráltabb természetes forrása. Mivel a szőlőmag egészben vagy csak simán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért összeőrlik, amivel a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülhetnek.

 

Visszatérve a C- és E-vitaminnál is erősebb antioxidáns hatású OPC-re, nem árt tudnunk, hogy a szőlőmag szedésével akár több napig is komoly védővonalat állíthatunk a kórokozók ellen. Ennek oka az, hogy az antioxidáns hatása például a C-vitaminhoz képest 18,4-szer erősebb, míg az E-vitaminnál 50-szer. Eddig úgy gondolták, hogy csak a vörösborban található meg az áldásos hatású polifenol, hála a hosszú héjon történő áztatásnak, azonban kiderült, sok keményebb növényi részben is – így a magban - megbújik, csak ki kell szabadítani.

 

A szabadgyökök mérséklésével a sejtek és szövetek károsodásának mértéke csökken, kevésbé alakulnak ki gyulladásos betegségek, kiemelten fontos szerepe van azonban e mellett az érrendszert felépítő szövetek egészségének megőrzésében, és úgy védi a szívet, hogy csökkenti a magas vérnyomást, illetve a káros koleszterin szinttel is könnyedebben leszámol társaival szemben.

 

2009-ben látott napvilágot egy tudományos cikk (a Clinical Cancer Research magazinban) a szőlőmagban talált hatóanyagok tevékenységéről, miszerint a laboratóriumi körülmények között tenyésztett leukémiás sejtek 76%-át kerek egy nap alatt elpusztították, így a szőlőmagliszt fogyasztása idővel minden valószínűséggel hatékony ellenszere lehet a rákos sejtek elleni küzdelemnek.

 

A mag további, jótékony alkotóelemei közé tartozik a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén, mangán stb.,amik a polifenolokkal együtt védik idegrendszerünket.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!