A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tempranillo

2009-04-17 | Tóth AdriennAz Ibériai-félsziget egyik legfontosabb kékszőlő fajtáját Spanyolország tette híressé. A tempranillot ezért sokáig, mint kizárólag erre a területre jellemzőt ismertük, mára azonban a kísérletező kedvükről ismert amerikaiak is egyre szívesebben foglalkoznak vele. Sőt, elképzelhető, hogy a szőlőfajták divathullámai között élő országban ő lesz a következő sztár.

 

A feketés-kék színű szőlőfajtát elsősorban Észak-Spanyolországban, Rioja és Ribera del Duero környékén termesztik. Rövid tenyészidővel rendelkezik, vagyis korán érő szőlő, innen ered neve is, és ez teszi lehetővé azt, hogy a hűvösebb, szélsőségesebb helyi éghajlati körülmények között is kitűnő bort képes adni.

 

Ha a tempranillóban olyan élénk, friss gyümölcsjegyeket fedezünk fel, mint a cseresznye, feketeszeder vagy a málna, és viszonylag alacsony az alkoholtartalma, abból arra következtethetünk, hogy hidegebb hőmérséklettel bíró, valószínűleg hegyvidéki területről származik. A bor aromatikája persze – Spanyolországról lévén szó – rendszerint tovább bővül a hordós érlelés adta plusz vetülettel.

 

Ha Duero földjén járunk, akkor tegyük tisztába, milyen névvel is illetik errefelé kék szőlőnket, csakhogy utunk közepette véletlenül se álljunk tanácstalanul egy spanyol borkereskedés polca előtt. Tinto fino és tinto del pais is lehet a "beceneve" kedvelt tempranillónknak, de máshol akár a cencibel vagy épp ull de llebre névvel is illethetik a spanyolok.

 

Érdekességképpen nem árt tudni, hogy az 1980-as évek második felében megjelent a fehér tempranillo is, amely a kékszőlő DNS-ének 97,8%-os lenyomata, vagyis viszonylag stabil genetikai állományról beszélünk esetében. Bár levelei és fürtjei kisebbek, jelentős különbség csak a bogyó héjának színében található, az ugyanis zöldes-sárgás.
 

A tempranillót előszeretettel házasítják más fajtákkal, így garnacha, a mazuelo vagy épp a világfajtának számító cabernet sauvignon kerülhet társául a palackba.

 

T.A., V. Cs.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!