Tramini
2008-01-31 | Tóth AdriennA tramini és a fűszeres tramini, vagy nemzetközi nyelven szólva gewürztraminer neve az Olaszországban található Tramin vagy Termeno településhez köthető, a két fajtát azonban gyakran összekeverik. A „sima” tramini az eredeti, amely már Kr.u. 1000 körül megtalálható volt ebben a régióban.
Osztrák DNS vizsgálatok felfedtek egy szülő-utód kapcsolatot a pinot és a traminer között, ezáltal összeköthetjük Európa két különösen régi szőlőfajtáját. A tramini a pinot-hoz hasonlóan könnyen mutálódik, az így népessé váló család egyik legfontosabb tagját a 19. században nevezték el fűszeres tramininek.
Milánói - szintén DNS vizsgálaton alapuló - kutatások pedig azt bizonyították be, hogy a kelet-franciaországi Jura híres borában, a Vin Jaune-ban megtalálható savagnin megegyezik a traminivel.
Ha összehasonlítjuk őket, azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben a tramini a kevésbé aromatikus, és bogyójának színe is halványabb. Szinonimaként rá Csehországban és Szlovákiában a prinç kifejezést használják.
A fűszeres tramini parfümös, intenzív illata annyira jellegzetes, hogy a nemzetközi fajták tekintetében sok fogyasztó számára ő adja meg először egy szőlőfajta felismerésének sikerélményét.
A tramini fürtje jellemzően kicsi, így nem sorolható a nagy termést adó fajták sorába. A viszonylag korai virágzás komoly kockázati tényezőt jelent a főleg északi borvidékeken ültetett tramininél, hiszen ilyenkor még jelentős lehet a fagyveszély. A fajta szintén különösen érzékeny több vírusos betegségre is, bár már kiszelektáltak ezeknek ellenálló klónokat.
A fűszeres változat – amelynek bogyói sötétebb árnyalatúak - nevéből adódóan intenzív illat- és zamatanyagokkal bír, teste általában kerek és teljes beérés esetén jelentős az alkoholtartalma.
A sav kényes kérdés a tramini esetében, úgyhogy a tejsavas erjedését a legtöbb borász igyekszik elkerülni. A szakkönyvek arra is intik a borászokat, hogy igyekezzenek minimálisra csökkenteni az oxidáció veszélyét a szőlőfajtánál.
A fajta jellegzetes zamatait valószínűleg sokan ismerik, érdemes azonban szélsőséges borvidékeken is megkóstolni, mert sok meglepetést okozhat, amíg Somló a minerális aromáit adja hozzá, addig egy komoly elzászi tételben akár szalonnazsírt is felfedezhetünk.
A tramini hazánkban Pannonhalmán, a Mátrán, Egerben, Móron és Somlón terjedt el, de példáit megtalálhatjuk más borvidékeinken is.
T.A.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!