A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tramini

2008-01-31 | Tóth AdriennA tramini és a fűszeres tramini, vagy nemzetközi nyelven szólva gewürztraminer neve az Olaszországban található Tramin vagy Termeno településhez köthető, a két fajtát azonban gyakran összekeverik. A „sima” tramini az eredeti, amely már Kr.u. 1000 körül megtalálható volt ebben a régióban.

Osztrák DNS vizsgálatok felfedtek egy szülő-utód kapcsolatot a pinot és a traminer között, ezáltal összeköthetjük Európa két különösen régi szőlőfajtáját. A tramini a pinot-hoz hasonlóan könnyen mutálódik, az így népessé váló család egyik legfontosabb tagját a 19. században nevezték el fűszeres tramininek.

Milánói - szintén DNS vizsgálaton alapuló - kutatások pedig azt bizonyították be, hogy a kelet-franciaországi Jura híres borában, a Vin Jaune-ban megtalálható savagnin megegyezik a traminivel.

Ha összehasonlítjuk őket, azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben a tramini a kevésbé aromatikus, és bogyójának színe is halványabb. Szinonimaként rá Csehországban és Szlovákiában a prinç kifejezést használják.

A fűszeres tramini parfümös, intenzív illata annyira jellegzetes, hogy a nemzetközi fajták tekintetében sok fogyasztó számára ő adja meg először egy szőlőfajta felismerésének sikerélményét.

A tramini fürtje jellemzően kicsi, így nem sorolható a nagy termést adó fajták sorába. A viszonylag korai virágzás komoly kockázati tényezőt jelent a főleg északi borvidékeken ültetett tramininél, hiszen ilyenkor még jelentős lehet a fagyveszély. A fajta szintén különösen érzékeny több vírusos betegségre is, bár már kiszelektáltak ezeknek ellenálló klónokat.

A fűszeres változat – amelynek bogyói sötétebb árnyalatúak - nevéből adódóan intenzív illat- és zamatanyagokkal bír, teste általában kerek és teljes beérés esetén jelentős az alkoholtartalma.

A sav kényes kérdés a tramini esetében, úgyhogy a tejsavas erjedését a legtöbb borász igyekszik elkerülni. A szakkönyvek arra is intik a borászokat, hogy igyekezzenek minimálisra csökkenteni az oxidáció veszélyét a szőlőfajtánál.

A fajta jellegzetes zamatait valószínűleg sokan ismerik, érdemes azonban szélsőséges borvidékeken is megkóstolni, mert sok meglepetést okozhat, amíg Somló a minerális aromáit adja hozzá, addig egy komoly elzászi tételben akár szalonnazsírt is felfedezhetünk.

A tramini hazánkban Pannonhalmán, a Mátrán, Egerben, Móron és Somlón terjedt el, de példáit megtalálhatjuk más borvidékeinken is.

T.A.

 

 


Címkék

tramini

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!