A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.
Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Aktuális
Téma
Életérzés
Kerülőutak
Blog
TOP Gasztro
Programajánló
Borbár
Bor&Business
Karrier
Bormagazin igényesen
Menü
Főoldal
Aktuális
Téma
Életérzés
Kerülőutak
Blog
TOP Gasztro
Programajánló
Borbár
Bor&Business
Karrier
Főoldal
/
Címkék
/
biodiverzitás
Ezer kertet Afrikának
Lassú ételek Afrikából 1. rész
A Slow Food biodiverzitást védő alapítványa 2011-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezer kertet hoz létre az afrikai kontinensen. Az ötlet nem újdonság, hanem korábbi, kisebb mezőgazdasági és oktatási projektek folytatása, például olyanoké, mint a Kenyában, Ugandában és az Elefántcsontparton létrehozott iskolai kertek. A cél az, hogy így gyerekek és felnőttek egyaránt elsajátíthassák a fenntartható mezőgazdaság olyan technikáit, mint a komposztálás, a rovarok elleni természetes védekezési lehetőségek, a gazdaságos vízfelhasználás, a helyi zöldség-, gyümölcs- és gyógynövényfajták alkalmazása. Következő összefoglalónkban a témához kapcsolódóan három kenyai terméket ismerünk meg alaposabban.
Hogy lett a magyar juhból lengyel sajt?
Lassú ételek Európából 3. rész
A biodiverzitás megőrzése érdekében hívta életre a Slow Food mozgalom Presidia programját. Ennek lényege, hogy fenntartható módon gazdálkodó közösségeket támogatnak szerte a világon, azáltal, hogy az alapanyag termelésére és feldolgozására vonatkozó információkkal látják el a termelőket, általuk követhető technológiai folyamatokat alakítanak ki, és az értékesítési csatornák fejlesztése érdekében serkentik a hagyományos piacok működését. Jelenleg több mint 300 Presidia működik a világon, amely szervezetek legalább 10 000 kézműves gazdálkodót fognak össze.
Biodiverzitás
Fontos fogalmak
Ma közel 300 000 magasabbrendű, vadon élő növényfaj létezik, ezeknek körülbelül egyharmada veszélyeztetett. E szám mellett eltörpül az a 200, amelynek termesztésével tudatosan foglalkozik az emberiség, és bár ez sem hangzik túl soknak, az igazság az, hogy 20 fajjal lefedhetjük növényi táplálékaink 80%-át. Ezek a fajok persze még így is végtelen változatosságra képesek, gondoljunk csak arra, hogy egy szőlőfajhoz kapcsolódóan hány szőlőfajtát sorolhatunk fel. A játéktér azonban egyre csökken, hiszen becslések szerint az utóbbi száz évben a mezőgazdaságban használt fajták 75%-át elveszítettük. De miért is fontos ez?
A zöld téma
Fennmaradunk!
Sokszor nyomasztóan hat ránk a környezetvédelem kérdése. Hol van az a pont, ahol tiszta lelkiismerettel viseltethetsz magaddal szemben anélkül, hogy Afrikába költöztél volna megvédeni az esőerdőket? Ha ebből indulunk ki, szinte bele sem merünk gondolni, hogy az erdők, vizek és a levegő megóvása mellett érdemes lenne figyelmet szentelni a gazdasági és társadalmi átalakulásokra, kulturális értékeink megőrzésére is. Pedig a kép így lenne kerek.
A vinoport.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az
adatvédelmi információkról
itt olvashat.
Elfogadás