A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A zöld téma

Fennmaradunk!

2010-05-29 | Tóth Adrienn


Sokszor nyomasztóan hat ránk a környezetvédelem kérdése. Hol van az a pont, ahol tiszta lelkiismerettel viseltethetsz magaddal szemben anélkül, hogy Afrikába költöztél volna megvédeni az esőerdőket? Ha ebből indulunk ki, szinte bele sem merünk gondolni, hogy az erdők, vizek és a levegő megóvása mellett érdemes lenne figyelmet szentelni a gazdasági és társadalmi átalakulásokra, kulturális értékeink megőrzésére is. Pedig a kép így lenne kerek.


Van erre egy fogalom: a fenntarthatóság, ami itthon helytelenül fenntartható fejlődésként honosodott meg. A gondolat lényege ugyanis pontosan az, hogy nem kell minden esetben a nagyobbra, többre, gyorsabbra koncentrálnunk, inkább úgy kell élnünk, hogy a jelen mellett a múltról és a jövőről se feledkezzünk meg.

A fenntarthatóságnak százféle megközelítési lehetősége van, nekünk e helyen az tűnik logikusnak, ha a kérdést mezőgazdasági szempontból vizsgáljuk.

Biodiverzitás – Hazánkban - köszönhetően kedvező klimatikus adottságainknak - mindig is fontos volt a mezőgazdaság. Számtalan gyümölcs- és zöldségfajt őrzünk, amelyeket azonban a világ többi országához hasonlóan a kihalás fenyeget, minthogy a nagyarányú ipari termelésre inkább a monokultúra a jellemző, a hagyományos háztáji kertek fajtagazdagságával szemben.

Környezetvédelem – Bár itthon még nem általánosan elfogadott, főleg a magyarok gyanakvásra való hajlama miatt, de a világon egyre többen fordulnak a bio és biodinamikus termékek felé, elutasítva ezzel azokat a környezetterhelő vegyszereket, amelyek nem csak közvetlenül a terményre és azok elfogyasztóira bírnak hatással, hanem az őt körülvevő élővilágra is. Persze nem kell feltétlenül kategorikusan elutasítani az összes permetezőszert, hisz az ún. fenntartható iskola tagjainak célja, hogy törekedjenek a minél kevesebb vegyszerhasználatra.

\"\"

GMO – Hazánkban egyelőre nem engedélyezett a génmanipulált növényi magok elvetése, de több országban már elindult a mezőgazdaság életének ezen új szakasza. A legkomolyabb kételyek e termékek kapcsán a következőek: minthogy nem egy kémcsőben folyik a termelés, valószínűleg képtelenség meggátolni, hogy a génmanipulált növények ne keveredjenek a környezetükben élő orgazizmusokkal. Ezen túl még mindig nem tisztázott, hogy az ilyen táplálékkal élő állatok vagy emberek nem szenvednek-e el egészségügyi károsodást. A GMO termékek általános elterjedése várhatóan azzal jár majd, hogy a világ haszonnövényeinek száma a minimálisra csökken, így felmerül, hogy kiszolgáltatottá válunk egy komolyabb, előre mégsem látott betegséggel szemben.

És hogy miért mégsem torokszorító a fenntartható mezőgazdaságban gondolkozni? Mert itt olyan jól megfogható dolgokról van szó, amelyért a közvetlen környezetünkben akkor is tehetünk, ha saját birtokunk nem nagyobb, mint néhány balkonláda. Ugyanis bárki bármit mond, a fogyasztó maga dönt arról, hogy kimegy-e a piacra vagy kizárólag a legközelebbi hiperben vásárol, hogy magyar terméket tesz-e a kosarába vagy csak az akciós táblákat figyeli, hogy rászánja az időt és maga főz-e vagy feldolgozott készételeket vacsorázik. Mert itt minden kis lépés megannyi apró tett, enni pedig mindenkinek kell.

Itt a Vinoporton igyekszünk minél gyakrabban foglalkozni a környezetvédelem témájával. A borokkal kapcsolatban írtunk már többek között a pincészetek lábnyomáról, a szén-dioxid kibocsátásról, a könnyebb borospalackokról, a biodinamikáról, az újrahasznosításról és a parafadugóról is. A következő hetek folyamán azonban igyekszünk majd ennél is jobban elmélyülni a témában. És hogy egy végképp kellemes kötelezettséggel kezdjük - a kellő elszántságot bizonyítandó -, a biodiverzitás jegyében koccintsanak Önök is minél többször hagyományos, magyar szőlőfajtából készített borral!

Íme néhány ajánlat:

Hárslevelű Barát dűlő 4.B 2008
Gizella Pince Tokaj

Hanga 2008
Demeter Pincészet

Szekszárdi Kékfrankos 2007
Vida Péter

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!