A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

20 év, 20 tétel, 20 mondat Demeter Zoltántól

Bemutató és értékelő

2016-10-12 | Bánlaki D. Stella


20 év, 20 tétel, 20 mondat Demeter Zoltántól

Demeter Zoltán Pincészete idén húsz éves, a borász pedig ötven. Már tudja, mi a célja, sőt, Tokaj céljait is kitűzte néhány évvel ezelőtt. A pincészet születésnapja és a legutóbbi évjáratbemutató alkalmából közösen értékeltünk vele.


Demeter Zoltán azt vallja, hogy az embernek 40 éves korára kell, hogy legyen egyfajta magabiztossága, önismerete, értékrendje, hogy aztán a következő tíz-húsz évben alkotni tudjon. A borász a 90-es évek végén az akkor 40 éves ember energiájával veselkedett neki az akadályoknak. "Készen voltam végrehajtani feladatokat, készen voltam rá, hogy tökéletesre törekedjek." Igaz, akkor még nem sejtette, hogy mennyire messziről fut neki a célnak. "Másokat meggyőzni, gondolkodásukat átformálni, reagálni a világ változásaira úgy, hogy egy év csak egyszer ad lehetőséget a bizonyításra. Tokajnak a kérdéseket is meg kellett találnia, nemhogy a válaszokat - sokan már itt elvéreznek." 

 

Az azóta megfogalmazott célját mára el is érte: elegáns borokat készít, olyanokat, amelyekből nem elég egyetlen pohárral. "Az egypoharas borokban nem hiszek; nem hiszek abban, amikor egy pohár boron elmélázunk és az összetettségét ünnepeljük. A bort azt inni kell. A bornak szórakoztatnia kell. Ezek nem kizáró okok, hogy különleges üzenete is legyen."

 

Célja presztízs márkává pozícionálni a tokaji bort, az annak megfelelő árszínvonalon. "Ez közösségi felelősség, melyet szívesen vállalok."

 

Pincészete 20. születésnapja alkalmából egyéni és közösségi fókuszú céljait tételesen vettük egymás mellé, és vele közösen értékeltünk. Következzen Tokaj általa néhány évvel ezelőtt megfogalmazott 12 pontja, és azokkal kapcsolatos aktuális megjegyzései, majd következzen 8 vadonatúj bora a kapcsolódó üzenetével és szerkesztőségünk szubjektív kóstolójegyzeteivel.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Demeter Zoltán érlelőpincéjében

 

Tokaj 12 pontja

1. A borvidék kiemelt állami megítélése. 

"Nem kérdés, megvalósult: az állam messze annyit nem foglalkozik más borvidékkel, mint Tokajjal. A tettekre várok."

2. A borvidéki állami szerepvállalás újraértelmezése. 

"Megtörtént, történik."

3. A szakigazgatási szerkezet átalakítása. 

"A hegyközségen belül lezajlott a borpolitikai rendszerváltás, sikerült."

4. Az édesítési lehetőség korlátozása. 

"Megvolt tavaly."

5. A termékkör egyszerűsítése, a fajtakör bővülésének megállítása. 

"A termékkör egyszerűsítés kérdésének komoly piaci hatásai vannak, lehetnének. A borvidéki szereplők nem állnak készen ennek bevezetésére.

 

A fajtakör bővülésének megállítása logikus lenne, ahogy az is, hogy ugyanazokon a fajtákon keresztül kutassuk a termőhelyeket, előkészítve ezzel a területi klasszifikációt"

 

6. A történelmi területi klasszifikáció értelmezése, újraépítése.

"Itt elindult valami, majd megállt, egyelőre messzinek látom megvalósulását. Azonban a termelők próbálják a saját dűlőiket felfedezni és ez biztató. Ez majd kiindulási pont lehet."

7. Dűlők infrastruktúrájának kialakítása, felújítása.

"Ebben a kérdésben nullán állunk. Amint esik egy kis eső, megközelíthetetlenné válik a szőlők többsége a borvidéken. Ráadásul ez a probléma elsősorban a kistermelőket érinti, hiszen a nagyok már finanszírozták (így vagy úgy) saját úthálózatuk és vízelvezető csatornáik kiépítését.

 

És hol vagyunk még attól, hogy dűlőkapuk, bicikliút hálózat épüljön, áram és esetlegesen ingyen wifi-kapcsolat létesüljön a szőlőterületeken. Jó lenne művelni- és esetleg belakni tudni a szőlőinket."

8. A tokaji pohár és az egységes száraz boros palack megalkotása.

"A pohár magánerőből elkészült, de nincs eléggé hangsúlyozva, népszerűsítve, illetve megköszönve. Magánkezdeményezésből készült el a tokaji palack is, de még nem elfogadott széles körben, nem alakult ki róla egységes vélemény. Én remélem, hogy mindkettő sikeres lesz."

9. Borvidéki marketingstratégia kialakítása.

"Nulla. Ahogy a magyar bornak, úgy a borvidéknek sincs egységes marketingstratégiája."

10. Kutatás és oktatás megújítása.

"Szándék van, de eredmény nincs."

11. Építészeti örökség védelme.

"Ebben sincs előrelépés, teljesen az építészek jó ízlésére, felelősségtudatára vagyunk bízva - hála Istennek, hogy többségében szép dolgokat csinálnak, csináltak."

12. A teherforgalom átkelésének korlátozása.

"A világ első számú édes boros borvidékének fővárosi belterületén, több éven keresztül kamionok tömege haladt át nap mint nap. A forgalmat átterelték a hegy túloldalára, így most ott lehetetlenülnek el az emberek. A borvidéket átszelő 37-es főút olyan zsúfolt teherforgalommal, mint egy német autópálya."

 

20 év, 20 tétel, 20 mondat Demeter Zoltántól

 

A 2016 évi évjáratbemutató 8 bora

"Folyamatosan rettegek a dugósságtól. Nagyon rosszul tud esni, ha a sok munka és nagy odafigyelés után a dugó tönkreteszi a bort. Ezért használok például a pezsgőnél is speciális zárat."

Pezsgő 2013

Brut, vagyis a pincészet első olyan pezsgője, amely dozázst kapott.  Alk.: 12,5%, sav 8,7 g/l, cukor 12 g/l.
Visszafogott szín, intenzív buborékok. Citrusos, kenyérhéjas, almás illat, kifejezett élesztős jegyek. Sok apró buborék, szép savszerkezet, citrusos savak, visszafogott aromatika. Grapefruit a lecsengésben. Jól áll neki a dozázs.

 

"Tokajjal vissza kell találnunk a világ borkultúrájába, és véleményem szerint ez az út a száraz borokon át vezet."

Bátai 2015

Alk.: 13 %, cukor 4,8 g/l, sav: 4,2 g/l.

Színe halvány citrom. Visszafogott, illat, halványan fehér virágok, birsalmasajt. Ízében édeskés, citrusos cukorkás, mézes kenyérhéjas, pisztáciás. Visszafogott, elegáns, egyedi. 

 

"A Verest a három Michelin csillagos Fat Duck étterem feltűzte a borlistájára. Amikor az étterem weboldalán ránézek a borlapra, érzem, hogy hol állunk a világban. A munka még nincs befejezve, de ha ezt az ütemet tartjuk, akkor talán a következő 50-60 évben célba érünk. És hogy képzelem a jövő tokaji száraz borát? A Veres példa rá."

Veres Furmint 2015

Alk.: 13 %, cukor: 5,7 g/l, sav: 5,6 g/l. 

Ez a bor változott a legtöbbet az előző évjáratokhoz képest. Korábban mindig csontszáraz volt és reduktív. Ebben az esetben is megvolt a reduktív környezet. Wine Spectator Év Bora volt a 2009-es.
Őszibarackos, virágos, könnyed illat, barátságos korty. Kerek, jól iható, fogyasztóbarát, tavaszias, lágy. Nőiesen elegáns.

 

20 év, 20 tétel, 20 mondat Demeter Zoltántól

 

"Nyugtalan lennék, ha nem tudnék minden évben valami újat hozzátenni a borkészítési gondolkodásmódomhoz; ha semmi sem hozná a változást, fejlődést."

Szerelmi Hárslevelű 2015

Alk.: 14,5 %, cukor: 5,9 g/l, sav: 5,3 g/l.
Koncentrált, intenzív ízvilág, érett őszi, és kis trópusi fuvallat. Vaníliás-mogyorós a hordó, kicsit még ráül a borra, de szépen beépülhet. Citrusos savak hosszan elidőznek a szájban. A korty végén az alkohol enyhén melegít. Már a nagy fehérbor kategória.

 

"Olyan borokat készítek, melyeket örömmel fogyasztok én is."

Ősz-hegy Sárgamuskotály 2015

Alk.: 13,5 %, cukor: 10 g/l, sav: 4,9 g/l.

Édes, őszis, kandírozott narancsos illat, aszalt gyümölcsök és méz, parfüm. A korty ennél szárazabbnak hat, habár szintén gyümölcsös-cukorkás, szőlőcukros, muskotályos jellegű. Ezt jól kiegészíti, komplexszé teszi a finom cseresség. Selymes textúra. Izgalmas, jó ivású, kérnénk még egy pohárral.

 

Stella D. Bánlaki (@dalmastella) által közzétett fénykép,

A Demeter Zoltán Pincészet kóstolóterme

 

"A bortárolás egy fontos bizalmi viszony, a kombinált szekrény nem alkalmas erre. Mindenkit arra kérek, könyörgöm, hogy aki befektet egy borba, az fektessen be megfelelő tárolásába is."

Narancsbor Hárslevelű 2015

Betsek nyugati lejtőjéről, a narancsboroknál szokásosnál rövidebb áztatási idővel. Alk.: 13,5 %, cukor: 1,4 g/l, sav: 4,9 g/l.
Színe halvány arany, illata és íze is narancsos, narancshéjas, öszibarackos. Tömör tétel, kis cserességgel.

 

"Meg kell tudnunk fogalmazni Tokajt, egy külföldinek 3 percben, egy magyarnak 2 percben. Száraz bor, főbor, aszúbor - első körben ezeket kell közvetíteni."

Furmint 2000

Alk.: 12,5 %, cukor: 115 g/, sav: 5,7 g/l.

Színe óarany. Illatában mazsola, pici rum, kandírozott narancshéj, aszalt alma. A kortyban mézben áztatott mazsola, aszalt alma, magvak, fűszeresség. Hosszú a korty, mézben áztatott dió, sziruposság, cser. Komplex, sokrétű, karakteres. Jó potenciál. Az egyensúly elbillen a cukor oldalára, de ez megbocsátható az összhatást tekintve. 

 

"Jelenleg külföldön az egyedüli komolyan értelmezett tokaji édes borkategória az aszú. Történelmi felelősség, hogy ismét megtanítsuk a világot, hogyan kezelje helyén az aszúbort."

Aszú 2008

Furmint, hárslevelű. Alk.: 7,5 %, cukor: 305 g/l, sav: 11,7 g/l.
Színe óarany, lomhán mozog a pohárban. Rendkívül magas extrakt. Illata intenzív, koncentrált, benne szárított virágok, gyógynövények, aszalt és kandírozott gyümölcsök hada. A korty olajos, glicerines, a savak a korty közepén csatlakoznak az aszalt gyümölcsökhöz, vaníliához. Picit több sav nekem jól esne benne, de az élmény így is nagy, a bor emlékezetes, és még nagyon hosszú élet áll előtte.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!