A cabernet franc kivételt jelent
Ralf Wassmann a villányi franc-ról
2014-06-07 | Tóth Adrienn100% franc, 100% Villány. Ezzel a gondolattal kívánják a villányi borászok felhívni a figyelmet a cabernet franc-nal való szoros kapcsolatukra. Bár hazánkban a cabernet franc immár több évtizede jól csengő fajtanév a nagyobb súlycsoportba sorolható vörösborok kedvelőinek körében, érdemes tudni, hogy a nemzetközi borvilágban sokan még mindig a cabernet sauvignon kistestvéreként tekintenek rá. A fajta sokaknak okozott már meglepetést, közöttük Wassmannéknak is. Ralf Wassmann nyilatkozott a Vinoportnak.
„Malatinszky Csaba személye és borai inspiráltak arra, hogy mi is készítsünk cabernet franc-t. Amikor idejöttünk, feltett szándékunk volt, hogy csak helyi fajtákkal foglalkozunk majd, a cabernet sauvignont egyértelműen kerülni akartuk, mert úgy gondoltuk, legtöbben csak divatossága miatt dolgoznak vele. A cabernet franc azonban megtetszett nekünk, és tudtuk, hogy mi is szívesen művelnénk.
2007-ben a Siklós határába tartozó Hidegkúti-dűlőben telepítettünk belőle. A terület elnevezése elég vészjóslóan hangzik, de mi úgy gondoljuk, hogy a Villányi borvidéken hosszú távon is jelentős potenciált rejtenek a hagyományosan hűvösebbnek ismert termőhelyek. Az itteni talajt felül két méter lösz alkotja, amely alatt pannon-tengeri mészkő húzódik.
A tőkéken kevés termést hagyunk, mert a franc kapcsán csak prémium minőségben gondolkozunk. A 2012-es most még hordóban érő cabernet franc-unk az első, kizárólag ebből a fajtából álló borunk. A kézi szüretet bogyózás követte, a must nyitott fakádban, spontán erjedt, óvatos, kézi csömöszölést alkalmaztunk. Lezárt fakádban ment végbe szintén spontán az almasavbontás is; három hét után préseltük ki a bort, amely ezt követően sokszor használt burgundi és magyar hordókban érett, sőt még most is ott érik.
Eddig egyszer fejtettük. és csak kevés ként adtunk hozzá, ezen túl semmilyen más kezelést nem kap majd a bor, így nem fogjuk deríteni sem. A terveink szerint nyáron palackozzuk. A körülbelül féléves palackos érlelést követően pedig sokszor megkóstoljuk majd, és az alapján döntjük el, mikor alkalmas arra, hogy piacra kerüljön. Persze a kereskedelmi partnerünk nagyon várja, és a fogyasztók is kíváncsiak már rá.”
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!