A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A cabernet franc kivételt jelent

Ralf Wassmann a villányi franc-ról

2014-06-07 | Tóth Adrienn


100% franc, 100% Villány. Ezzel a gondolattal kívánják a villányi borászok felhívni a figyelmet a cabernet franc-nal való szoros kapcsolatukra. Bár hazánkban a cabernet franc immár több évtizede jól csengő fajtanév a nagyobb súlycsoportba sorolható vörösborok kedvelőinek körében, érdemes tudni, hogy a nemzetközi borvilágban sokan még mindig a cabernet sauvignon kistestvéreként tekintenek rá. A fajta sokaknak okozott már meglepetést, közöttük Wassmannéknak is. Ralf Wassmann nyilatkozott a Vinoportnak.


„Malatinszky Csaba személye és borai inspiráltak arra, hogy mi is készítsünk cabernet franc-t. Amikor idejöttünk, feltett szándékunk volt, hogy csak helyi fajtákkal foglalkozunk majd, a cabernet sauvignont egyértelműen kerülni akartuk, mert úgy gondoltuk, legtöbben csak divatossága miatt dolgoznak vele. A cabernet franc azonban megtetszett nekünk, és tudtuk, hogy mi is szívesen művelnénk.

2007-ben a Siklós határába tartozó Hidegkúti-dűlőben telepítettünk belőle. A terület elnevezése elég vészjóslóan hangzik, de mi úgy gondoljuk, hogy a Villányi borvidéken hosszú távon is jelentős potenciált rejtenek a hagyományosan hűvösebbnek ismert termőhelyek. Az itteni talajt felül két méter lösz alkotja, amely alatt pannon-tengeri mészkő húzódik.

A tőkéken kevés termést hagyunk, mert a franc kapcsán csak prémium minőségben gondolkozunk. A 2012-es most még hordóban érő cabernet franc-unk az első, kizárólag ebből a fajtából álló borunk. A kézi szüretet bogyózás követte, a must nyitott fakádban, spontán erjedt, óvatos, kézi csömöszölést alkalmaztunk. Lezárt fakádban ment végbe szintén spontán az almasavbontás is; három hét után préseltük ki a bort, amely ezt követően sokszor használt burgundi és magyar hordókban érett, sőt még most is ott érik.

A cabernet franc kivételt jelent

Eddig egyszer fejtettük. és csak kevés ként adtunk hozzá, ezen túl semmilyen más kezelést nem kap majd a bor, így nem fogjuk deríteni sem. A terveink szerint nyáron palackozzuk. A körülbelül féléves palackos érlelést követően pedig sokszor megkóstoljuk majd, és az alapján döntjük el, mikor alkalmas arra, hogy piacra kerüljön. Persze a kereskedelmi partnerünk nagyon várja, és a fogyasztók is kíváncsiak már rá.”

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!