A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A hűsítő ital akkor jó, ha opálos

Avagy mit kell tudnunk az abszintról? 2. rész

2011-09-16 | Tóth Adrienn


Tegnapi cikkünkben az abszinttal kapcsolatos leggyakoribb téveszméket vettük sorra, ma azonban már kellemesebb vizekre evezünk, hiszen miután megtudtuk, hogyan készül ez az italtípus, szót ejtünk arról is, hogyan érdemes fogyasztani. Cikkünk második részében is Oláh Ádám, a Magyar Abszint Társaság tagja volt segítségünkre.


 

Az előző cikk olvasásához kattints IDE.

Mit kell tudnunk tehát az abszint készítéséről?

Az abszint alapja egy magas alkoholtartalmú párlat, amely jellemzően gabonából vagy burgonyából készül. Esetében a semlegesség fontos szempont, hiszen az ital az ízesítőanyagok által nyeri el igazi karakterét.

A semleges szeszbe tehát fűszereket áztatnak. Az egyes márkák receptúrái különböznek egymástól, de három összetevő minden minőségi abszintban jelen van: a fehérüröm, a római édeskömény és az ánizs. Az áztatást követően újabb lepárláson esik át az ital annak érdekében, hogy a fűszerek nyers, erőteljes ízei lekerekedjenek.

Mitől lesz zöld egy abszint?

Az abszintnak egyáltalán nem kell zöldnek lennie, színtelen típusai ugyanolyan elfogadottak, mint a zöld színűek. Ha mégis zöld, akkor az annak köszönhető, hogy utólag újabb zöld színű fűszereket áztattak bele.

Mit kell tudni az abszint alkoholtartalmáról?

Az abszint minimális alkoholtartalma 45%. Azért így van meghatározva, mert ez az a minimális fok, amely lehetővé teszi, hogy az illóolajokat megőrizze az ital. 100 éve a minőségi abszintok esetében 68-72% volt az általánosan elfogadott, de ez inkább csak azért volt így, hogy az igaziak megkülönböztessék magukat az olcsó hamisítványoktól, amelyek jellemzően 50%-osak voltak, mert veszélyes házi párlatokból készültek.

Ez azt jelenti, hogy érdemes kerülni az 50%-os alkoholtartalmú abszintokat?

Egyáltalán nem, ma már sok minőségi abszintot állítanak be ilyen alkoholfokúra.

Elég magas alkoholtartalmakról beszélünk, nem ártalmas ez a szervezetünkre?

Nem, mert az abszintot nem arra találták ki, hogy eredeti töménységében fogyasszák, hanem ideális esetben 11-12%-os alkoholtartalomra hígítva. Egyszerűen azért van szükség arra, hogy az üvegbe töményebben kerüljön, hogy stabil legyen, és megőrizze különleges aromáit. A kezdeti szeszfoktól függően 1:3 és 1:6 közötti hígítási arány javasolt.

A hígításnak hogy kell pontosan történnie?

Az abszint esetében a célunk egy hűsítő ital elkészítése, amelyet az enyhén kesernyés íze és a száraz lecsengése miatt esetleg cukorral édesíthetünk, akár a kávét vagy a teát.

Vizes, boros, vagy az ezekből kifejlesztett abszintos pohárból kóstolhatjuk úgy, hogy körülbelül 3 cl-nyit töltünk a pohár aljára, majd ha édesíteni szeretnénk, egy abszintos kanálba cukrot helyezünk a tetejére. Erre jeges vizet öntünk, annyit, hogy az teljesen elolvadjon a végére.

Nem létezik olyan rituálé, amelyben a cukrot meglocsolják az abszinttal és meggyújtják?

Ez a gyakorlat onnan ered, hogy a csehek a ’90-es években belevágtak az abszintkészítésbe. Mivel azonban az elkészített italnak nem sok köze volt a valódihoz, egy új hagyomány elterjesztésével próbálták növelni hitelességüket. Ez a gyakorlat ellent mond az összes régi abszinttal kapcsolatos dokumentumnak, így egy igazi abszint fogyasztó nem követi.

Sokszor kerültek szóba a hamisítványok, egy fogyasztó mégis mi alapján tudja megállapítani, hogy azzal van-e dolga?

Ha víz hozzáadásakor nem opálosodik az ital, az biztos jele annak, hogy nem valódi abszinttal van dolgunk. A láthatóan mesterséges, túl élénk zöld szín is erre utal, az igazi abszintok, ha nem színtelenek, természetes, levélzöld színnel bírnak. A rossz minőségre utal az is, ha a párlat illatát, ízét az alkohol vagy egyedül az ánizs uralja, netán az utóbbi teljesen hiányzik belőle.

Sok szempontot meghatároztunk, mégis mi a teendő, ha biztosra akarunk menni?

Az egyetlen biztos pontot a márkák jelentik. A megfelelő gyártókról és azok különböző márkáiról érdemes megbízható, ezzel a témával foglalkozó forrásokból tájékozódni, például nálunk, a Magyar Abszint Társaság honlapján.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!