A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A rácok hozták Egerbe a kadarkát

Tíz tudnivaló az Egri borvidékről

2014-01-07 | Tóth Adrienn


A rácok hozták Egerbe a kadarkát

Hazánk egyik meghatározó borvidékének számít az Egri, amelyet nemzetközi értelemben sokan szinte kizárólag az egri bikavérrel azonosítanak. A hazai borkedvelőknek azonban már a név hallatán pinot noir-ok, kadarkák, olaszrizlingek és egri csillagok juthatnak eszükbe. E sokszínű borvidék természeti adottságairól, történelmi hátteréről és jelenlegi trendjeiről gyűjtöttünk össze tíz tudnivalót.


1. Az Egri borvidék Északkelet-Magyarországon található. Fekvése folytán a hazai borvidékek közül az északiakhoz soroljuk, ami azzal jár, hogy klímája hidegebb a déli termőtájakhoz és az országos átlaghoz képest. Később indul tavasszal a természet, nem olyan forró a nyár, és a szép őszi időnek különösen nagy jelentősége van a magas minőségű termés létrejöttének szempontjából.

2. A borvidék domborzati adottságait leginkább a Bükk-hegység határozza meg, amelynek déli lankáin terülnek el a szőlők. A fekvésnek ebben az esetben nemcsak a nagyobb dőlésszög és a tengerszint feletti magasság szempontjából van jelentősége, hanem abban is, hogy a Bükk megvédi a szőlőket a hideg északi szelektől, ezáltal mérsékli a kontinentális éghajlat szélsőségeit.

3. Sok más termőtájunkhoz hasonlóan Egerre is változatos talajadottságok a jellemzőek. A borvidék legnagyobb részét vulkáni eredetű, miocén korú riolittufa borítja, ezen túl azonban találkozhatunk mészkőmárgával és agyagmárgával is.

4. Maga a borvidék több mint 22 000 hektár szőlőnek adhatna otthont, amelynek bő 80%-a első osztályú besorolást élvezne, mindebből azonban a valóságban csak közel 6000 hektár áll művelés alatt. A borvidékhez tartozó tizenkilenc település két körzetre osztható: a debrőire és a névadó egrire.

5. Északi klímáját figyelembe véve meglepődhetünk, hogy nem a fehér szőlők vannak túlsúlyban, hanem fej-fej mellett osztoznak a kék szőlőkkel. A pontos arányok persze a történelem folyamán állandóan változtak. A török uralmat megelőző századokban a fehérborok bírtak vezető szereppel, majd a törökök elől menekülő rácok hozták magukkal a kadarkát és vele a héjon erjesztés technikáját.

6. Az Egri borvidék fénykorát a filoxéravészt megelőzően, a 18-19. században élte, és ekkor már inkább a kék szőlők váltak meghatározóvá. Ugyancsak ehhez az időszakhoz köthető a siller elterjedése is.

A rácok hozták Egerbe a kadarkát

7. A bikavér kifejezés másfél évszázados múltra tekint vissza, ekkor azonban feltehetően még nem egy konkrét bortípust, hanem mélyebb színű, tartalmasabb vörös házasítást értettek rajta. Az egri bikavér készítését mára – szekszárdi testvéréhez hasonlóan – szabályozás köti. Egerben a bikavér egy kékfrankosalapú vörös házasítás, amely klasszikus, superior és grand superior kategóriában is palackba kerülhet.

8. Az utóbbi évek egri borkínálathoz kapcsolódó újdonsága az egri csillag megjelenése, amelyet a helyi borászok az egri bikavér fehér párjaként hívtak életre. A legalább négy szőlőfajtából nyert cuvée a 2010-es évjáratból jelent meg elsőként. Bár akkor csak néhány termelő foglalkozott vele, azóta egyre többen látnak benne fantáziát. A bortípus elismertségét csak növelheti, hogy a klasszikus tételek mellett azóta születtek már superior borok, sőt öt helyi termelő összefogásával egy grand superior is. 

9. Ahogyan az egri bikavér mellett az egri csillag is egyre nagyobb szerepet kap a helyi borászok portfóliójában, úgy az utóbbi években tisztán megfigyelhető trend a házasítások szerepkörének erősödése a fajtaborok kárára. A hajdanán áttekinthetetlen összetettségű portfólióiról híres borászatok közül manapság sokan szűkítik le a két egri házasítás adta variációk mentén kínálatukat.

10. A borvidék kiemelt dűlőjének számít az Eged, amely az átlagosan jellemző vulkanikus talajjal ellentétben mészkőre épül. Ugyancsak különlegességének számít, hogy 501 méteres magasságával ez Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe. A nagy beesési szög, az ültetvények magassága és a déli fekvés szinte mediterrán klímát eredményez itt.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!