A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A szőlő ugyanaz, a neve viszont más

Több név, mint szőlőfajta

2018-04-14 | Vinoport


A szőlő ugyanaz, a neve viszont más

Amikor azt mondjuk, chardonnay, pinot noir vagy merlot, a világ bármelyik pontján tudják, hogy mire gondolunk. De vannak szőlőfajták, amelyeket a különböző nemzetek különböző néven szólítanak, illetve írnak. Tisztázzuk ezeket egyszer és mindenkorra!


A világ bortermő szőlőfajtái gyakran sokezer kilométert tettek meg Európa-szerte, vagy akár a tengerentúlra is – néha okkal, néha önkéntelenül. Ilyenkor gyakran fordult elő, hogy új hazájába kerülve új nevet is kapott, pedig a szőlő tulajdonképpen ugyanaz maradt.

 

Mielőtt megosztanánk olvasóinkkal a következő kis nemzetközi szőlőnév lexikont, fontosnak tartjuk itt is leszögezni, hogy – a sok helyen látható rossz gyakorlattal szemben – a magyar helyesírás szabályai szerint a szőlőfajták nevét kisbetűvel írjuk, ugyanúgy, ahogy például a kutyafajtákét is. Tehát vizsla, puli és németjuhász, akárcsak olaszrizling, szürkebarát és merlot. Sőt, a magyar szövegekben a szőlőfajták neve még akkor is kis kezdőbetűvel marad, ha azokat idegen nyelvből vesszük át: tempranillo, garnacha, muscat blanc.

 

A legfontosabb regula tisztázása után essen egy szó a kivételekről is, mint amikor a szőlő neve tulajdonnévként a márkenév részeként szerepel: 

 

"Kiváló volt a furmint termés 2013-ban, ezért is lehet ilyen jó az XY Pince Furmint 2013."

 

Szintén nagybetű lehet az idegen nyelvből átvett szőlő vagy bortípus neve, amennyiben az egy helység nevét is tartalmazza, mint például a moscato d'Asti, muscat d'Alsace, továbbá amikor az a fentihez hasonlóan egy bor tulajdonnevét jelenti. 

 

 

Most pedig jöhet a kis nemzetközi szőlőnév lexikon!

Fehérszőlők

Kékszőlők

* Hogy még tovább bonyolódjon a történet: érdemes tudni, hogy a cariñena szőlőfajta nem azonos a Cariñena borvidékkel, ahol a garnacha a legfőbb szőlőfajta. 

 

AR=Argentína, AT=Ausztria, AUS=Ausztrália, CZ=Csehország, DE=Németország, FR=Franciaország, HR=Horvátország, HU=Magyarország, IT=Olaszország, PO=Portugália, SI=Szlovénia, SLO=Szlovákia, SP=Spanyolország, SRB=Szerbia, US=Egyesült Államok, ZA=Dél-Afrika, 

 

Olvasson a szőlőfajtákról bővebben Borlexikon rovatunkban!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!