A szüret időzítésén sok múlik
Ruppert Ákos a villányi franc-ról
2014-09-12 | Tóth Adrienn
A villányi franc témáját körbejáró sorozatunkban a már régóta jól ismert nevek mellett most egy, az utóbbi években feltűnő fiatal borászt, Ruppert Ákost kérdeztünk a cabernet franc-ról a Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet képviseletében. Ákos megosztotta velünk, hogy milyen pozíciót élvez a szőlőfajta a pince repertoárjában, és beszélt a fajta jelentette kihívásokról is.
„27 hektáron gazdálkodunk, ebből kicsivel több, mint két hektárt borít cabernet franc. A fajta fontosságát bizonyítja, hogy a legjobb fekvésű ültetvényünkre telepítettük, Diósviszló település határába, amely a borvidéken belül a siklósi térségben található. Ez a tizenegy éves szőlő modern szemléletnek megfelelően kerül kialakításra, hiszen az 5000 tőke/hektáros sűrűségnek köszönhetően magas minőséget érhetünk el. A cabernet franc esetében 1-1,5 kilogrammos terhelést alkalmazunk.
Alapvetően úgy látjuk, hogy még jó darabig elsősorban fajtaborokon keresztül szeretnénk megmutatni ezt a szőlőt, minél teljesebben megjelenítve a franc-ban rejlő potenciált. Az tapasztaljunk, hogy ennek a hozzáállásnak köszönhetően az évjáratok eltérő adottságai mellett vagy a legjobb, vagy a második legjobb borunkat mindig ez a fajta adja.
2011-ben például a véleményem szerint a merlot teljesített jobban, robusztusabb, villányiasabb volt, igazi versenybor; míg a franc harmonikusabbra, barátságosabbra, kerekebbre, izgalmasabbra sikerült. Ezzel szemben mind 2007-ben, mind 2009-ben a franc bizonyult az első befutónak, amely a töményebb alapanyagnak, a magasabb alkoholnak, az erőteljesebb hordós érlelésnek, a kissé vadabb karakterének volt köszönhető.
A fajta esetében az egyik kritikus kérdés szerintem, hogy még időben visszavegyük a terhelést, ugyanakkor nem engedhetjük, hogy töppedés induljon el a fürtökön; a fenolos érést igyekszünk kivárni. E borunk esetében bogyóválogatást alkalmazunk, majd hagyományos, nyitott kádas erjesztés következik. Ami a jövőben kihívást jelent majd számunkra, az az adott gyümölcshöz alkalmazkodva az optimális hordós érlelés megtalálása. Ide tartozik az új fahordó részaránya és az érlelés időtartama.”
Winelovers borok az olvasás mellé

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!