A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A völgy, ahol megvalósulnak az álmok

A Bodri pincészetnél jártunk

2009-12-24 | Tóth Adrienn


A völgy, ahol megvalósulnak az álmok

Ahogy elhagyjuk Szekszárd központját és a külvárosi részeket, egy olyan útra térünk, amelyet két oldalról kisebb-nagyobb domboldalak szegélyeznek, rajtuk házak, kertek, szőlők. Miután áthajtunk a hídon, egy parkkal, növényekkel körülvett tó, a Lepkés mellett megyünk el. Még pár méter és megérkezünk oda, ahonnan már nincs tovább.


Dr. Bodri István és családja tíz éve dolgozik azon, hogy elképzeléseik megvalósuljanak. Még nem jártunk itt, úgyhogy kíváncsiak vagyunk ennek eredményére. Először célállomásunkat, a „régi” borászatot pillantottuk meg, majd a mellette épülő látványpincét és az előtte húzódó tavat. (Ez utóbbiról később megtudtuk, hogy nem is olyan régen hat mázsa halat telepítettek bele.) Később a szőlőket végigjárva teljesedik ki a pincészetről alkotott kép.

A völgybe visszaereszkedve, mások megvalósult álmainak is szemtanúi lehetünk, lókarámot építenek az egyik végen, egy búvárközpont medencéjének a falát betonozzák a másikon. Ezek után már meg sem lepődünk a helikopter-leszállópálya ötletén.

A kezdtektől

A mosolyt fakasztó nevű Bodri családnak mindig is voltak szőlőik Szekszárdon, ahogy a legtöbb idevalósi famíliának. Bodri Istvánnak – annak ellenére, hogy négy éves kora óta rendszeresen megfordult a tőkék között - először mégsem ezek jelentették a fő irányvonalat, inkább másfelé indult. A rendőrségi jogászként eltöltött évek alatt, 1998-ban talált rá arra a területre, ahol a nagyüzemi, lapály orientált szőlőtermelés előtt a családjának is voltak ültetvényei. Ekkor változtak meg a dolgok, itt fordult komolyra a korábban csak kedves családi hagyományként felfogott, kiegészítő tevékenység.

\"\"

2001-ben indult el a domboldalakban lévő teraszok kialakítása. Az új telepítések szervezése, a megnövekedett mennyiségű szőlő feldolgozása és értékesítése azonban már túl sok időt és energiát követelt magának, így István három évvel ezelőtt feladta korábbi munkáját, és teljes vállszélességgel pincéje mellé állt.

Ma a család húsz hektáron termeszt szőlőt, és másik öt fordul majd termőre hamarosan. A fajták egy részét: az olaszrizlinget, a kadarkát, a kékfrankost, a zweigeltet már hosszú ideje termesztik errefelé, míg a többiek neve inkább csak az utóbbi évtizedekben kapott szárnyra, ilyen a sauvignon blanc, a merlot, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a pinot noir.

\"\"

A változatos kínálatból egy szőlőfajta mindenképp kiemelkedik, hiszen a birtok több mint felét kizárólag kékfrankos borítja. Ebből azonban többféle bort is készítenek a pincében, a fajtaboron túl kerül belőle a rozéba és más házasításokba is, a legszebb hordók tartalmát azonban fenntartják a Kékfrankos Selection számára.

A telepítés szempontjai

A szőlősorok között járva megtudtuk, hogy a szekszárdi borvidékre a löszös, agyagos talaj a jellemző. Ez utóbbi aszályos években különösen előnyös, hiszen jól tárolja a nedvességet, hátránya ezzel szemben az, hogy ha sok eső esik, különösen csúszóssá válhat, megnehezítve a közlekedést. Bár a talajréteg vastagságában mutatkoznak különbségek, óriási változatosság az összetétel szempontjából mégsem jellemző, a jó területet így a fekvés, a megfelelő irányú és meredekségű dőlésszög határozza meg Szekszárdon.

Épp ezért a telepítések során leginkább az egyes fajták meleg igénye döntötte el, mi hova kerüljön. A kadarka például - vendéglátónk elmondása szerint - kifejezetten szereti a meleget, ezért amellett, hogy egy napsütötte teraszra ültették a tőkéket, arra is ügyeltek, hogy a fürtök a földhöz minél közelebb növekedjenek, hogy éjszaka minél többet nyerjenek a talajból visszaáramló hőből.

\"\"

Annak ellenére, hogy a gazda mindent megtesz azért, hogy minél ideálisabb körülmények között élhessen a kadarka, soha nem vonhatja ki magát a természet szeszélye alól. Minden évben előfordulhat például, hogy vannak fürtök, amelyek nem a legtökéletesebben értek be. Ez ellen csak egyet tehet a borász: gondosan válogat, hogy minden fürtből végül az a bor készülhessen el, amely benne rejlik. E filozófiát követve Bodri István az érettebb fürtökből készített klasszikus kadarka mellett palackba zár egy fehér kadarkát is, amelybe a savgazdagabb és világosabb héjú fürtök kerülnek.

A sauvignon blanc fajta számára annak idején egy hűvösebb és egy melegebb területet is kiválasztott István annak érdekében, hogy a borban mind az üde, friss, füves ízkarakter, mind az érettebb, gyümölcsösebb vonal megjelenhessen.

A kezdeti lendület nem látszik apadni

A hét éve épült borászat mellett hamarosan teljesen felépül az új látványpince, amelyet Heimann Ferenc tervezett. Mindkét épületet a régi téglák felhasználásával készített boltíves szerkezet határozza meg, az újat a régivel egy 11 méteres folyosó köti majd össze. István beszámolt arról, hogy nem volt könnyű 500 000 régi téglát összegyűjteni az építkezéshez, de elkerülhetetlennek tartotta, hiszen mint elmondta, nem szereti a betonpincéket. A birtok kialakítására egyébként is általánosan jellemző egy olyan ízlésvilág, amelyben a régi dolgokhoz ízlésesen nyúlnak hozzá, és építik be a mai élő környezetbe.

\"\"

Bár az új épületrész jelentős, mégsem változtat komolyabban a pincészet eddigi működésén, így a szőlő feldolgozásának, és a bor érlelésének színhely ezután is ott marad, ahol korábban volt.

A látványpince központi eleme egy 300 fő befogadására szolgáló terem, amit házigazdánk találóan pince-konferenciateremnek nevez. A helyszín hitelességét szolgálja majd az itt működő palackos érlelő, valamint néhány hordó, amelyben az érlelésük utolsó stádiumában lévő borok találhatóak. A pincészet életét nagyban megkönnyíti továbbá az ugyancsak itt helyet kapó új palackozó.

Amikor ott jártunk az építkezés, az éppen zajló szüret energiája töltötte be a levegőt. Végigsétálva a frissen kialakított új vendégszobákon és megismerve az újabb terveket, az volt az érzésünk, itt a munka soha sem áll majd meg. Egyelőre olyan dinamikusan halad az elképzelések megvalósítása, és az újabbak megálmodása, hogy nehéz elképzelni, lesz olyan idő, amikor ebben a völgyben „csak bort készítenek”.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!