Atombomba a biztos megoldás a borhamisítás ellen
Jó a világbékének, jó a bormaffiának
2016-02-18 | Nemes MercédeszHogyan állapítható meg egy vintage borról, hogy eredeti? Atombiztos módszereket kínálunk.
(Képek: Luca Federici, Playing With The Atomic Bomb)
Manapság a borok fekete piaca aranykorát éli, ami nem csoda, hiszen a több ezer dolláros palackárak mellett igazán megéri ezeket a műremekeket is hamisítani – számol be a Grape Collective. Minden idők legdrágább 0,75l-es palack bora természetesen egy 1787-es Château Lafite a Rothschild család pincészetéből, amit Christopher Forbes 105 000 angol fontért vásárolt meg 1985-ben (ez mai értéken forintra átszámolva kb. 40 700 000 forint). Ami viszont számunkra inkább meglepő lehet, hogy ennek a történetnek a főhősei nem mások, mint a kémikusok. Méghozzá azok a kémikusok, akik a levegő széntartalmának alakulását mérték a történelem folyamán.
Kezdjük rögtön a legelején. Minden 1945 után készült borban találhatók radioaktív szénizotópok az atombombák tesztelése miatt, mivel az 50-es évek óta a 14-es szénizotóp szintje folyamatosan emelkedik a levegőben. Ezek teljesen veszélytelenek, nem okoznak rákot, de minden egyes palack borban kimutathatók kémiailag, függetlenül attól, hogy egy tokajiról vagy egy bordóiról van szó.
A hidegháború alatt minden nagyhatalom kísérletezett atombombákkal. Összesen 520 bombát teszteltek. Amerika próbálkozott elsőként a Trinity Teszttel Új-Mexikóban 1945-ben, majd Franciaország, Nagy-Britannia és Kína is csatlakozott, ezzel rendkívül nagy mennyiségű kémiai anyagot bocsátva az atmoszférába. A 60-as évek végére csaknem minden ország befejezte a teszteléseket – Kína kivételével, ahol még a 80-as években is robbantottak atombombát. A rengeteg felszabadult vegyi anyag szép lassan mindenhol szétterjedt az atmoszférában, és a borvidékeket sem kímélte.
Az atombombák tesztelése során sokféle kémiai részecske került a levegőbe, de számunkra, és a borászat számára a legfontosabb a szén 14-es izotópja. Természetesen előforduló formájában egy szénatom 6 neutront és 6 protont tartalmaz. A 14-es izotópban viszont 8 neutron és 6 proton van, ami a gyakorlatban nem jelent nagy különbséget, mert egy 14-es szénizotóp ugyanúgy két oxigént képes megkötni.
Mint ahogy azt minden lelkes általános iskolás a biológiaórán megtanulja, és nem felejti, tudjuk, hogy a növények széndioxidot lélegeznek be és oxigént lélegeznek ki. Szerencsénkre a növények nem válogatnak, hogy egy picivel nehezebb vagy könnyebb széndioxiddal van-e dolguk, így a 12-es és a 14-es szénizotóp is ugyanúgy eljut a szőlőbe, onnan pedig a borba. Innentől kezdve pedig egyszerű dolguk van a szakértőknek, mert csak össze kell hasonlítani a borban a 14-es szénizotóp "szénlábnyomát" az adott évjárat évében mért szinttel. Ha ez egyezik, eredeti borról van szó, ha nem, akkor valószínűsíthetően hamisítvánnyal.
Sajnos, ahogy egy jó évjárat sem, a könnyed kormeghatározás sem tart örökké. Amióta a nagyhatalmak befejezték az atombombák tesztelését, rohamosan csökken a 14-es izotóp szintje, előrejelzések szerint 2030-ra már egészen elhanyagolható lesz. Tehát ami jó hír a világbékének, az jó hír a bormaffiának is. Még körülbelül 15 évig élvezhetjük a hamisítatlan vintage borok, és a 14-es szénizotóp előnyeit.
Kiegészítés az eredeti cikkhez
A C14-es módszer általánosan használható kormeghatározási módszer a régészetben, pontossága azonban több évtized. Vagyis a bor kormeghatározására akkor sem lenne tökéletesen alkalmas, ha elegendő szénizotóp lenne a borban,
A másik probléma a borban lévő C14 mennyisége! A megfelelő mérési pontosság eléréséhez vagy hosszú idejű mérés vagy nagy tömegű minta szükséges. A számított kor pontossága fordítottan arányos a radioaktív bomlással elbomlott szénatomok észlelt számának négyzetgyökével, írja a Wikipedia. 10 000 darab szénatom bomlásának kimutatása már 80 éves pontosságot jelenthet, ehhez 1-5 gramm tiszta szén kell. Ekkora szénmennyiséget viszont 0,025–1 kg szerves anyag tartalmaz.
Továbbá: az atomrobbantások kapcsán a borokban nem C14-et keresünk, hanem radioaktív anyagokat NMR-módszerrel. Ez önmagában leginkább arra alkalmas, hogy kiderüljön, 70 évnél idősebb-e adott bor. Ha akad garantáltan eredeti bor adott évjáratból, akkor az összehasonlítás adhat pontosabb eredményt.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!