A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az embereknek írunk, nem az irodalmároknak

Interjú Szabó Zoltán Attilával 2. rész

2012-07-25 | Tóth Adrienn


Az embereknek írunk, nem az irodalmároknak

A Nyugat Most szépirodalmi folyóirat főszerkesztőjével készített interjúnk első részében arról beszélgettünk, hogy a magas színvonalú irodalom hogyan kapcsolódhat össze a minőségi borkultúrával. Elméletben tisztáztuk, hogy az írók, költők nem feltétlenül a valós élettől elzárt, komor művészemberek, sokan közülük tudják értékelni a gasztronómia és a borok jelentette örömöket. Cikkünk mai részében ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogyan nyilvánul ez meg ez a szellemiség a folyóiratban?


Cikkünk első részéért kattints IDE!

Két fontos, ide kapcsolódó rovatunk is van a Nyugat Mostban. Az Ezerjó a szépirodalom szintjén szól az élményekről, élvezetekről, olyan a borral és gasztronómiával összeköthető pillanatokról, amelyek az élet fontos részei.

A Mesebeszéd rovatban pedig szeretünk elrugaszkodni a valóságtól. Nem a lila köd itt a cél, hanem annak bizonyítása, hogy létezik fogyasztható elit kultúra is.

Hányadik lapszámot adjátok ki?

A Nyugat Ma három lapszáma után a Nyugat Mostnak is épp a napokban jön ki a harmadik kiadványa. A július-augusztusi lapszámunkban – a teljesség igénye nélkül – portréinterjú készült egy különös helyszínen, a Vasúttörténeti Parkban Sebő Ferenccel, olvashatóak Zalán Tibor, KálloyMolnár Péter, Babics Imre és Filip Tamás versei, továbbáVörös István: Himnusz a csehekért című remeke, illetve a megszokottnál is több a prózai alkotás, mint például Petőcz András rejtélyes mesebeszéde „Julietta és Valentino, avagy a gyilkos személyének meghatározása” címmel.

Kiemelném Czeizel Endre esszéjét is Radnóti Miklósról, no és Sajdik Ferenc aktuális, csak a Nyugatban látható “városképét”, illusztrációját. A lap míves kiállítása, a hagyományos irodalmi lapoktól jelentősen eltérő, izgalmas vizuális megjelenítése két fiatal képzőművésznek köszönhető: Diósi Rékának és Kisteleki Dórának.

Az embereknek írunk, nem az irodalmároknak

Hadd kérdezzünk egy, a borok témájához igazán kötődő műről, az, egy korábbi lapszámban megjelent Újrahasznosított bordalról?

Az Újrahasznosított bordal nagy port kavart és örömmel hallom, hogy a szövegben rejtező humort, iróniát is “vették” az olvasók. Ezt az írásművet egyfajta figyelemfelhívó gesztusnak szántuk egy valóban közérdekű ügyben, ügy mellett! De mertünk játszani is a témával, mert azt mindannyian érezzük azért, hogy az újrahasznosítás, a hulladékgyűjtés nem mindenkinek szívügye még ebben az országban, ámbár kampánytémának, szlogennek remek, és hát nagy támogatásokhoz is lehet jutni vele kommunikációs területen.

Mindeközben itt a Nyugat Most, amelynek társadalmi szemléletformáló hatását, azt hiszem, nem kell külön ecsetelnem, mégsem jutott mindezidáig egyetlen alapítványi petákhoz sem. Igaz, mi nem újrahasznosítjuk az irodalmat, hanem a legendás Nyugattal amolyan unoka-nagypapaszerű viszonyban, értékeket mentve, új értékeket teremtünk. Mindezt sajnos, balkáni körülmények között.

Milyen mértékben szól a Nyugat Most a nagyközönségnek?

Lapunk háromezres példányszáma nagynak számít a szépirodalmi kiadványok között. Természetes, hogy az összes nem fogy el, de a remittendát, mi nem hagyjuk a pincében állni. Sajnos tudok olyan kiadóról, aki mára elfogadta, hogy kiadványai 80%-ának egy raktárban kell porosodnia.

A Nyugat Most a Lapkeren, Líra és Lant könyvesboltokon és az internetes előfizetésen keresztül sok olvasóhoz eljut. Közönségünk bővítése érdekében kávéházak segítségével kialakítottunk egy alternatív terjesztési hálózatot is. Ezentúl a korábban említett boros események mellett ott vagyunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban és más helyszíneken, ahol irodalmi esteket tartunk. Számunkra a cél valóban az, hogy eljussunk az olvasókhoz, enélkül mit sem érne az egész.

Ez a szemlélet fontos számunkra: mi az olvasóknak akarunk írni, nem egy szűk bennfentes irodalmi körnek. Be kívánjuk bizonyítani, hogy az emberben van igény a szépre, a minőségire az irodalom terén is.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!