A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az ürmös visszatérése

Bor gyógynövényekkel

2011-03-15 | Tóth Adrienn


Az ürmös visszatérése

A balatonrendesi székhelyű Orbán Pincészet nem is olyan régen került csak be a borászati köztudatba, hála az első 2009-es évjáratnak, amelyben a pincészet két szőlőfajtájából, chardonnay-ból és szürkebarátból készített borokat. Van azonban egy kevésbé ismert része is a portfóliónak, amely ürmösökből áll. Mivel nem igazán van tudomásunk ezen kívül piacon kapható ürmösről, Orbán Gergelyt, a pincészet borászát kerestük meg, hogy többet megtudjunk erről a hagyományos bortípusról.


Az ürmöst mi a tradicionális Balaton-felvidéki technológiát alkalmazva készítjük el. Hogy átlássuk a helyzetet, azzal érdemes kezdeni, hogy az általunk készített ürmösbor, vagy mondhatjuk úgy is rácürmös, abban különbözik a vermuttól, amellyel általában összekeverik, hogy nem adunk hozzá sem cukrot, sem alkoholt, kizárólag gyógy- és fűszernövényeket.

Az ürmös készítés nálunk lényegében azt jelenti, hogy az erjedéskor adjuk hozzá a növényeket a murcihoz. Ez a folyamat elősegíti a gyógy- és fűszernövények hasznos anyagainak kioldódását. Az ürmösboraink alapját egyébként egy tartalmas chardonnay adja.

Amiért az ürmösbor jobb, mint egy herbatea, az az, hogy köszönhetően annak, hogy a borban a víz mellett alkohol is található, a növényekből nemcsak a vízben, hanem az alkoholban oldódó hatóanyagok, illóolajok és aromakomponensek is kivonásara kerülnek. Az alkohol jelenléte ezeken túl azért is lényeges, mert gyorsítja a hatóanyagok felszívódását a szervezetünkben, így azok hamarabb fejthetik ki áldásos hatásukat.

Mit gondolsz, mi az oka annak, hogy nem nagyon találkozunk ilyen borokkal a piacon?

Sajnos az EU jogharmonizációjának idején erről a termékről elfelejtkeztek, így ma az ürmös hivatalosan nem tekinthető bornak. Ez azért különösen kellemetlen, mert más országok hasonló borkülönlegességeit sikerült belefoglalni a rendszerben, így a görög retsinát, amelyet gyantával aromásítanak és tesznek hosszan eltarthatóvá, vagy a spanyol sangriát is.

Ti többféle ürmössel is foglalkoztok, ezek hagyományos receptúrák alapján készülnek?

Ebből a szempontból nézve az alaptermék a keserűfüves bor, amelyet fehérürömmel, benedekfűvel, ezerjófűvel és narancshéjjal ízesítettünk. A benne lévő hatóanyagok miatt kedvező hatással van az emésztésre és az epeműködésre, ha ehhez még hozzávesszük a bor étvágyfokozó, emésztést serkentő hatását, egy kifejezetten jótékony italt nyerünk.



Persze a történetnek itt nincs vége, mert mi kicsit meg is újítottuk az ürmös készítésének gyakorlatát, amikor elkészítettünk négy speciális változatot. Az ezekben megtalálható hatóanyagok miatt egy-egy konkrét probléma esetén különösen hatékony az alkalmazásuk.

Milyen egészségügyi előnyökkel járnak ezek a tételek?

A citromfüves bort a gyógynövény nyugtató, görcsoldó és a bor stresszoldó, kellemes ellazuláshoz vezető hatása teszi különlegessé. A gyömbéres borban, az Ázsiában több ezer éve használt fűszernövény kerül a középpontba, amely a borhoz hasonlóan kedvező hatással van az emésztésre. A borókás tétel meghatározó aromáját a boróka tobozbogyó illóolaja adja, amely antiszeptikus, vizelethajtó és méregtelenítő. Végül a legegzotikusabb talán a ginsenges bor. Ez a távol-keleti gyógynövény általános roboráló hatású, stressz és depresszió ellenes, ami úgy gondolom, elég fontos pozitív hatás manapság.

A borszaküzletekben szeretnétek különleges helyet elfoglalni, azért készítettétek ezeket a kuriózumokat?

Nem, mi az ürmösöket elsősorban a gyógypiacra szántuk, számunkra is meglepő volt, amikor néhány borkereskedő is elkezdett érdeklődni irántuk. Végül is logikus, hiszen a borpiacon kuriózumnak számítanak.

Milyen kiszerelésben kerülnek a polcokra?

Gyógyfüves borainkat 2 deciliteres, karcsú palackokba töltjük. Azért döntöttünk a kisebb kiszerelés mellett, mert ezekből a különlegességekből fél-egy deci a normál napi adag, így indokolatlan a normál boros palackok alkalmazása.

Az ürmösök a St. Trifon márkanév alatt kerülnek forgalomba Gyógyfüves borokként. St. Trifon egyébként egy mártír bizánci szent a III. századból, aki a gyógyítás és a szőlő egyedüli közös védőszentje, kultuszát a bolgárok a mai napig őrzik.



Végül azért nem mehetünk el szó nélkül a pincészet hagyományos borai mellett sem, ezen a fronton mi újság Veletek mostanában?

Öt sorszámozott 2009-es borunkkal lezártuk ezt az évjáratot, így most a 2010-esek palackozására készülünk. Ezt, a komoly kihívásokat hozó évet két könnyebb borral mutatjuk be: elsőként a Küvélet egy új, fehér házasítás, amely szürkebarát, chardonnay és tramini fajtákból áll, míg a Badacsony Pinot Grigio egy friss, reduktív technológiával készített szürkebarát.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!