A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Badacsonyi szelet 2. rész

Folytassuk utunkat

2011-02-28 | Vizi Csenge


Badacsonyi szelet 2. rész

Az előző részben elindultunk Badacsonyba, hogy a lassan beköszöntő tavasszal mi is feltöltsük testünk-lelkünk újdonságokkal, vagy épp a már régi, megszokott ízekhez, arcokhoz visszatérjünk, egy ízes beszélgetésre, néhány finom falatra és pár pohárnyi borra. Az ízletes, magyaros ételek, és a lenyűgöző táj, amely a Szeremley szőlőbirtokon rabul ejtett, más helyszíneken is garantálja kikapcsolódást és feltöltődést.


 

Elég csak Káptalantóti határa felé venni az irányt, ahol mind a legifjabb pince, a Sabar-dűlő Borház, mind az Istvándy Szőlőbirtok teraszára leülve, egy kisebb földi paradicsomban érezhetjük magunkat. Persze vehetjük az irányt a VillaTolnay Borház felé is, de egy biztos: a Muskátli Vendéglő és Cukrászda Badacsonytomajban kihagyhatatlan helyszíne utunknak!

Sabar-dűlő Borház

Ha épp a nap második szakaszában, főképp naplemente táján járunk a Káptalantóti határában található Sabar-dűlő környékén, akkor adjunk esélyt a 2009 őszén alapított Sabar-dűlő Borház nedűinek a meghódításunkra. A fiatal vállalkozás atyjai Nagy László szőlész-borász és Ádám Gábor közgazdász. Az előbbi szőlészeti tudásával építgeti a birtokot, míg utóbbi anyagi támogatással és élénk borok iránti érdeklődéssel támogatja társát.

Az 1937-ben épült és jó ideig lakatlan borház és maga a birtok folyamatosan bővül. Aki idén ellátogat e pincészethez, ha jövőre visszatér, biztosan meglepődik majd, hiszen az épület előtt elterülő puszta benépesül majd apró csemetékkel, a tereprendezési munkálatok is befejeződnek, és még egy kis pincetoldás is hátra van.

Azoknak pedig a Debreczenyi Gyula utcában létesítettek egy vinotékát Badacsonyi Bortár néven, akik más pincészetek remekeit is szívesen megízlelnék vagy vinnének haza például egy-egy palack badacsonyi kéknyelűt.

Istvándy Pincészet

Aki volt már ott, az sosem felejti el, aki még nem, az mindenképp iktassa be a több mint 200 évre visszanyúló Istvándy Pincészetet. A Tóti-hegyet kell keresnünk, aminek zeg-zugos hegyi útja után egy csodálatos teraszra érkezünk. A kilátás pazar, hiszen nem csak a Balaton felszínéről tükröződik a napsugár, hanem a környező vulkanikus eredetű hatalmas dombok és az ilyenkor szép lassan zöldbe boruló táj méltón képviseli a vidéki élet megújító erejét.

Az Istvándy Pincészet Tóti-hegyen kialakított kerthelyiségén jazz koncertekkel, borkóstolókkal, no meg a különlegesebbnél különlegesebb házi készítésű falatokkal várják a betérőket.

A paraszti gazdálkodás mindig is fontos volt a családban: nagypapa borász volt, az apuka agrármérnök, Istvándy Gergő a nagyszülő nyomdokaiba lépett, testvére, Csilla pedig a mindenkori háziasszony, míg unokatestvérük, Tibor az, aki a 40 hektár szőlőterület mellett az őshonos állatokkal, pl. mangalica, szürke marha foglalkozik. Ezeket feldolgozva születnek meg az Istvándy felvágottak, pástétomok, amelyek kedves partnerei a kéknyelűknek, szürkebarátoknak és olaszrizlingeknek. De akár badacsonyi muskotályt, sauvignon blanc-t vagy hárslevelűt is kortyolhatunk, ha épp úgy hozza kedvünk.

Muskátli Vendéglő és Cukrászda

Amennyiben nem volt elég Istvándyéknál tálalt étel, vagy épp további ízekre vágyik gyomrunk, akkor vár minket Badacsonytomaj egy kis hangulatos helye: a Muskátli Családi Kisvendéglő és Cukrászda. A hagyományos magyar konyha ízeit tárják a betérők elé a házigazdák, amikhez omlós, házi süteményeket kínálnak.

Saját pincészettel is rendelkeznek, aminek nedűit szívesen megmutatják a vendégeknek, ha épp bort kívánnak kóstolni. Olaszrizling, Juhfark, Badacsonyi Szürkebarát, Badacsonyi Muskotály mind-mind a repertoár részét képezik. A Szita család békebeli hangulatú kisvendéglője várja mindazokat, akik felhajtott ingujjal beülve, szívesen hörpintenének erős házi pálinkájukból egy jó adag pacal mellé.

Villa Tolnay Borház

A 12 hektár szőlőterülettel rendelkező Villa Tolnay Pincészet ügyvezetője már a fentebbről megismert Sabar-dűlő Borház borásza, Nagy László, aki minden szőlővel kapcsolatos munkálatot ellát. A kis kúria egyébként Tolnay Klára színésznő háza volt, aki a második világháború környékén lakott itt. Az ő nevét hagyomány tiszteletből őrizte meg Philipp Oser, a pincészet svájci tulajdonosa. A fák között eldugva található birtok igazi kis gyémánt a kőtengerben, ráadásul minden bor teljesen kézi erővel készül, a szüretet is ily módon valósítják meg.

Összekapcsolódik itt az ökológiai szemlélet a modern technológiával és a hagyományos borkészítéssel. Ha megízleljük Nagy László segítségével a nedűiket, biztosak lehetünk abban, hogy mindez hitelt is nyer. Kedves társaság, érdekes történetek, kitűnő borok. Ez a Villa Tolnay Borház, no meg maga a Badacsony, bárhová is megyünk. Előttünk a lehetőség, éljünk vele az év további részében!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre
!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!