A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borkóstoló kvíz

Hogyan kóstolsz?

2014-07-11 | Tóth Adrienn


A borkóstolásnak megvannak a klasszikus szabályai, amelyek azt szolgálják, hogy a lehető legalaposabban megfigyeljük a poharunkba lévő bort, majd ezt követően megfogalmazhassuk értékítéletünket. Most következő kvízünkben ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze öt kérdést.


A bor mely jellemzői alapján alakíthatjuk ki az összképet?
 

A. A bor íze alapján.
B. A bor illata és íze alapján.
C. A bor íze, illata és színe alapján.
D. A bor színe, látványa, illata és alkoholtartalma alapján.

 

Egy klasszikus kóstolósor összeállítására melyik állítás NEM igaz?
 

A. A száraztól az édesig haladunk.
B. Az illatos borok a sor végén állnak.
C. A fiataltól az idősebb tételek felé haladunk.
D. A száraz fehérbortól a vörösbor felé haladunk.

 

Mikor mondhatjuk egy borra, hogy egyensúlyban van?
 

A. Amikor egy borban elegendő sav áll rendelkezésre ahhoz, hogy hosszú távon érlelhető legyen.
B. Amikor a bor alkoholtartalma meghaladja a 12,5%-os értéket.
C. Kizárólag házasítások esetében használjuk ezt a kifejezést arra a helyzetre, amikor egyik szőlőfajta sem lóg ki a többi közül.
D. Amikor szerkezeti elemei kiegyensúlyozott arányban állnak egymással.

 

Melyik az ideális fényforrás a borkóstoláshoz?

 

A. A napfény.
B. A gyertyafény.
C. A meleg fényű neon.
D. A hideg fényű neon.

 

Mit kell mindenképpen megtenni kóstoláskor, ha egy dugós bor került a sorba?

 

A. Dekantálni az adott tételt.
B. Eltávolítani a szobából a nyitott, dugós palackot.
C. Vízzel kiöblíteni a kóstolópoharat.
D. Visszakóstolni a borsor végén, hátha addigra elmúlik a dugósság.

 

A megoldást a kép alatt találod.

 

Borkóstoló kvíz

 

 

A bor mely jellemzői alapján alakíthatjuk ki az összképet?

 

A helyes válasz a C: a bor íze, illata és színe alapján.

 

Egy klasszikus kóstolósor összeállítására melyik állítás NEM igaz?

 

A helyes válasz a B: az illatos borok a sor végén állnak.
 

Mikor mondhatjuk egy borra, hogy egyensúlyban van?

 

A helyes válasz a D: amikor szerkezeti elemei kiegyensúlyozott arányban állnak egymással.

 

Melyik az ideális fényforrás a borkóstoláshoz?

 

A helyes válasz az A: a napfény.
 

Mit kell mindenképpen megtenni kóstoláskor, ha egy dugós bor került a sorba?

 

A helyes válasz a C: vízzel kiöblíteni a kóstolópoharat.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!