A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borospohár szár nélkül? Menő! De profi?

A nagy pohárvita 3/1

2015-12-23 | Bánlaki D. Stella


Borospohár szár nélkül? Menő! De profi?

Arról már nem érdemes vitát nyitni, hogy befolyásolja-e az ízélményt a pohár, amelyből iszunk. Igen, befolyásolja. És ezt a piac ki is használja.


Boros és egyéb italos poharak terén évről évre gyűrűznek be újabb divathullámok – ahogy minden iparágban, amelyben pénz van. A poharakat illetően van azonban három nagy trend, amely mögött az esztétikai előnyökön túl talán logika is rejtőzik, és emiatt már több éve egyre csak erősödnek. Ezek:

Az ilyen trendek relevanciáján vitázni a sznobság netovábbja? Lehet. Mi mindenesetre a három témát, az újítások mellett és ellen szóló érveket most három cikkben járjuk körbe.

A tumbler

Kezdjük a talp és szár nélküli borospohár kérdésével. Ez első ránézésre egy egyszerű, elegáns vizespohár, vagy mondhatjuk rá, hogy a klasszikus tulipán alakú talpas borospohár talp nélküli része, a kehely. Üvegfala vékony. Magyarországon szakmai körökben nem különösebben elterjedt, a tavalyi Mitiszol Fesztiválon találkozhatott vele a nagyközönség. Pedig a Riedel O-sorozata már több mint tíz éves. (A nyitóképen a Riedel O "Happy" sorozata látható.)

 

A borospohár trendek első számú felelőse, a Riedel 2004-ben karolta fel azt a hagyományos pohárformát, amelyet az emberiség évszázadok óta használ a különféle italok fogyasztására. Vagyis a legegyszerűbb eszközből hozták létre a borsznobság csúcsát? A honlap szerint az O-sorozat legfőbb előnye az, hogy beleillik bármelyik mosogatógépbe vagy piknik kosárba, így talán kevesebbet törünk össze belőle. Állítják, hogy annak ellenére, mennyire egyszerű, és alapvetően a hétköznapi borozgatásokra készült, maximálisan élvezetes inni belőle, bármilyen komplex borról is legyen szó. A legfontosabb világfajták borain túl (chardonnay, riesling, cabernet, syrah stb.) néhány egyéb ital számára is készítettek belőle verziót (pl. pezsgő(!), whisky, martini és coca cola(!)). Értelemszerűen egy-egy fajta fogyasztása – elvileg – még nagyobb élvezetet nyújt adott fajta poharából.

 

Borospohár szár nélkül? Menő! De profi?

Riedel Swirl

 

Kristály vagy üveg?

A kristály is üveg, csak szebben csillog, hiszen ólom monoxid vagy magnézium oxid, esetleg cinktartalma miatt megtöri a fényt. Az ólmot ma már nem nagyon használják a gyártók, mert sérülékeny, például a mosogatógépet nem bírja.

 

A tumblereket ne keverjük össze a Riedel "Swirl" poharaival. Itt az üveg egy hullámvonalat formál, amelybe kényelmesen beilleszkedik az ember tenyere, ujjai, ezért nagyon könnyen lehet benne pörgetni, levegőztetni az italt. 2010 óta létezik, ma már fehér- és vörösboros változatban is, a kettő között csak a méret a különbség. A szettben a gyártó egy hagyományos dekantert, egy vörös- és egy fehérboros tumblert is ad hozzá, és megnyugtat, hogy a Swirl egyébként víz vagy gyümölcslé fogyasztására is alkalmas.

 

A tumblerekkel kapcsolatos felhasználói visszajelzéseket böngészve főleg pozitívakat találunk a neten.Nyilván eleve azok vásárolnak ilyen terméket, akiket nem zavarnak az olyan nyilvánvaló hátrányok, mint hogy a pohár a tenyerüktől maszatos lesz, vagy hogy esetleg feleslegesen melegítik a kezükkel az italt. Mivel többnyire Riedel poharakról van szó, talán arra is fel vannak készülve, hogy a vékony kristálypoharak könnyedén eltörnek. A témában az átlagos komment ez foglalja legjobban össze:

 

"A barátomtól kaptam kettőt karácsonyra, és annyira kedveltem, hogy vettem még kettőt. Már csak ritkán használjuk az olcsóbb vörösboros poharainkat a hétköznapokon, mert ezek sokkal stílusosabbak, szórakoztatóbbak, és jobban beleillenek a mosogatógépbe."

 

 

A másik gyakran emlegetett érv a pohár mellett:

Imádjuk ezeket a poharakat, mert tökéletesen a tenyerünkbe illenek, és pontosan úgy melegíthetjük bennük a bort, ahogy szeretnénk.

 

A talp nélküli poharak tehát kényelmesek, jobban elférnek a polcon, talán kisebb eséllyel borítjuk fel őket, könnyebben tisztíthatók és még menők is. Szinte kétbalkezes-állók. Mindezek főleg házibulinál jelentenek előnyt. 

 

Ami egy professzionális sétálókóstolón nagy hátrány

 

Az én kezem nem éri át, ezért egy idő után kellemes görcsbe áll tőle

– írta egy barátnőm, aki egy hosszabb rendezvényt volt kénytelen átvészelni a Riedel Swirllel.

"Borzalmas az a pohár!" – mondta egy másik ismerősöm. "Hat nap eltéréssel kóstoltam adott Cabernet Franc-t a Swirlből és egy hagyományos Stölzle-ből. A különbség ég és föld volt!"

 

Borospohár szár nélkül? Menő! De profi?Riedel Big O

Konklúzió:

Házibulin, illetve egyszerű, hétköznapi iszogatás során jó ötletnek tűnik a szár nélküli verzió, különösen a vörösborok esetében. Nemcsak a mosogatás, a törékenység, az egyszerűség végett: az ilyen alkalmakkor kevesebbet szorongatjuk a poharainkat, azokat úgyis inkább az asztalon hagyjuk, tehát nem tapogatjuk folyamatosan. Vagyis pontosan arra jó, amire a Riedel szánja és ajánlja.

 

A személyes tapasztalatom szerint a kifejezetten hidegen fogyasztandó száraz fehérborok esetében tényleg jobb lehet a talpas pohár. Egy tartalmasabb furmint nekem már kifejezetten jól esik egy szár nélküliből: legutóbb szépen kinyílt benne a hűtőből kivett bor. Ráadásul kifejezetten tetszik a pohár formája. Ha majd veszek egyet, fröccsnek is jó lesz.

Mennyibe kerül? 

A sima Riedel Wine Tumbler a webshopban 14,5 euró, a különböző borokra kikísérletezett verziókat és a Swirlt kettesével, 23 euróért adják. A Schottnál ugyanennyi pénzért 4 darabot kapunk, a Lenoxnál 6-ot.

 

Hamarosan a portóis- és a pezsgőspohár ügyével folytatjuk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!