A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bort Japánból? Bemutatkozik a Koshu

A pink fehérszőlő

2015-10-29 | Ferenczi Csilla


Bort Japánból? Bemutatkozik a Koshu

Ha Japánra gondolunk, bizonyára bevillan a virágzó rózsaszín cseresznyefák képe, a tökéletesen friss sushi, vagy a kimonóban teaszertartást végző fehér arcú hölgyek. Ami viszont valószínűleg csak utoljára ugrik be, az a borkészítés. Pedig van egy letűntnek hitt szőlő, mely a felkelő nap országában honos: az ezerarcú Koshu.


 

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.

 

A varázslatos Kofu medencében – amit Japán legmagasabb hegye, a 3776 méter magas Fuji határol – a szélsőségesen hideg és meleg napok váltakozása, és a jó vízelvezetésű, vulkanikus talaj ideális körülményeket biztosítanak a szőlő növekedéséhez. A lugasművelésnek (tőketörzs elágazik) köszönhetően pedig a Koshu fürtjei védve vannak az erős nyári zuhéktól, azonban már biztató eredményeket hoz a vertikóművelés (tőketörzs nem ágazik el) is.

 

 

A Koshu szőlő: hatalmas halvány rózsaszínű fürtök, vastag és kesernyés héj, alacsony cukortartalom.

 

A Koshu bor: halvány szalma szín ezüstös csillogással, őszibarackos-citrusos aromák. Finoman ásványos bor, alacsony alkohollal, kristálytiszta lecsengéssel. Készülhet 1: acéltartályban erjesztve, 2: acéltartályban erjesztve + sur lie, 3: fahordóban erjesztve és érlelve. Az eredmény is sokszínű, hiszen a bor lehet száraz vagy édes, illetve születhet szép, elegáns pezsgő is.

 

Hozzá illő ételek: a japán konyha csodái; sushi, yakitori, tempura, de bármilyen könnyed és friss hal-, tengeri herkentyű vagy zöldségalapú étel.

 

Az anno mézzel édesített bor, mely nagy valószínűséggel kb. 1000 éve, a híres Selyemút segítségével jutott el a Kaukázus hegységtől először Kínába, majd onnan Japánba, ma már egy könnyedebb, tisztább és szárazabb stílusban tündököl. Ennek egyik első úttörője Shigekazu Misawa volt a Grace borászattól, aki már az 4. generációt képviseli. A Kaliforniai egyetemen szerzett szakértelmének köszönhetően pontosan tudta, hogy mely dűlőkre ültessen, illetve ő alkalmazta először sikeresen a sur lie eljárást is – így kihozva a szőlőből a legjobbat.

 

Bort Japánból? Bemutatkozik a Koshu

KOJ = Koshu of Japan

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy Yamanashi-ban járunk, érdemes egy egynapos túra keretében ellátogatni Budou no Okába (Grape Hill=Szőlőhegy). Mindössze 1100 yenért több mint 150 féle bort kóstolhatunk Yamanashi legjobb borászaitól. Ezen a gyönyörű helyen a kóstolószobán kívül csodás grillterasz kilátással, sőt esküvői kápolna is van. Nem túl messze innen, Katsunuma város szívében található a Chateau Mercian - gyönyörű, csontszáraz Koshukat kóstolhatunk a dűlőkre néző modern bárban, illetve a Soryu, a tradicionális japán pince, ahol inkább a súlyosabb Koshukat szervírozzák (évi boreladás: 1,2 millió palack!). Egyébként errefelé tényleg csak pár lépésre egymástól, rengeteg borászatot fedezhetünk fel.

 

A fenséges Fuji hegy lábánál fekvő 11 borászat 2009 óta együtt, összefogva hirdeti a Koshu-t (KOJ = Koshu of Japan). A csapat munkáját segíti Lynne Sherriff (Master of Wine) is, a cél pedig az, hogy a nemzetközi igényeknek is megfelelő, egyedi borok szülessenek.

Itthon egyelőre nem kapható a Koshu, azonban rendelni bármikor könnyedén tudunk a borászatok weboldalán keresztül, hiszen Európába (Anglia, Németország és Svédország) már rendszeresen szállítanak. 

A borászatok listája, és rövid leírás róluk: koshuofjapan.com

A Borlexikon Japán szócikkéért kattintson ide>>

A képek forrása a koshuofjapan.com és a nowtravelasia.com.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!