A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Demeter Csaba az Év Fiatal Borásza

Jólesett neki a hazai elismerés

2011-01-13 | Tóth Adrienn


Demeter Csaba az Év Fiatal Borásza

Idén másodszorra választották meg az Év Fiatal Borászát, az átadásra január 8-án került sor, Budapesten, a Szikrában. Míg tavaly megosztva került a díj Bolyki Jánoshoz és Konyári Dánielhez, addig 2010-ben már csak egy borász vehette át. Viszont az egyik, múlt évi díjazotthoz hasonlóan most is Egerből került ki a győztes, Demeter Csaba személyében. A jó hír okán meg is kerestük Csabát, hogy megkérdezzük tőle, mi újság vele mostanában? Persze elsőként az elismerésről szerettünk volna többet tudni.


Ruck Levente és a Zipp.hu indított tavaly ősszel egy internetes szavazást, amelynek keretében ötvenkilenc, általuk jelölt fiatal borászra lehetett voksolni. A több hónapon át tartó verseny végeredményére január 8-án, szombaton este, a Szikrában derült fény.

Gondolom borkóstolóval egybekötve.

Persze, a borok egy ilyen eseményről nem maradhatnak el, és Fiatal Borász díjátadásról lévén szó, a közönség is elsősorban fiatalokból állt. Jó volt látni a sok jelenlévőn, hogy a húsz-harmincévesek körében is milyen népszerűek a borok, látszott, érdeklik őket, és valóban jó borokat akarnak inni, nem egyszerűen a berúgásról van szó. Több mint húszan voltunk ott egyébként a borász jelöltek közül, így nagyon meglepődtem, amikor végül az én nevemet olvasták fel győztesen.

Miért ért ez váratlanul?

Bár tény, hogy a nemzetközi borversenyeken jól szoktunk szerepelni, úgy érzem a több, mint tíz éves pincészet hazai elismerése eddig késlekedett, pedig magyar borászként ezt nagyon fontosnak tartom. Bízom abban, hogy ezzel a díjjal átszakad egy gát.

Mit tartasz a 2010-es év legfontosabb eredményének?

Egyértelmű, hogy a kérdésre a válasz: a Bordeaux-i borverseny, a Challenge Internationales du Vin. Bár a megmérettetésen a korábbi években sem szerepeltünk rosszul, 2010-ben egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet is elhoztunk. Ezzel a magyar mezőny legjobbjai lettünk. (A borversennyel és annak hazai vonatkozásaival részletesen foglalkoztunk ITT.)

Mi jelentette a legnagyobb kihívást az elmúlt évben?

A 2010-es egy kifejezetten nehéz évjáratnak számított. Komoly gondot jelentett például a nem megfelelő időjárás a kötődéskor, virágzáskor, emiatt el is vesztettük a termés 70%-át. Ami viszont megmaradt, azt gondos növényvédelemmel sikerült egészségesen megőriznünk, és végül fehérben kifejezetten jó, míg vörösben egy közepesen erős évjáratot könyvelhetünk el. Igazából a szép ősz mentette meg az évet, ez az időszak persze mindig nagyon fontos, de egy ilyen kritikus évben pláne.

Így erjedés után, hogy ítéled meg a borokat?

Mindig fontos előjelnek tekintem az adott év szempontjából az újborunkat, és ezzel idén kifejezetten elégedett vagyok. A 2010-es Márton, korábbi példáinak megfelelően, most is 100%-ban menoirból készült. Ezt a szőlőfajtát elég kevesen ismerik, még kevesebben használják, nálunk azonban fontos szerepe van, hiszen a primőr bor mellett készítek belőle komoly, két éves hordós érlelésnek alávetett vörösbort, de használom a bikavérbe is.

Azért szeretem ezt a szőlőfajtát, mert hihetetlenül sokoldalú azáltal, hogy ilyen különböző borstílusok elkészítésére alkalmas. Tapasztalatom szerint, bármilyen módon álljon is hozzá a borász, kedves, illatos, szeretnivaló lesz a végeredmény.

Milyen újdonságokkal készültök az új évben?

Idén először készítünk bort a nemrég megszületett Egri Csillag kategóriában. Ez egy fehér házasítás lesz, ami nálunk valószínűleg szürkebarátból, olaszrizlingből és hárslevelűből áll majd. A negyedik fajtában még nem vagyok biztos, lehet rajnai rizling lesz, de az is előfordulhat, hogy egy másik fehér szőlőfajtát választok a palettánkból.

Bár évjárat szempontjából nem számít újdonságnak - a piacon mégis az lesz - a valószínűleg tavasszal megjelenő 2005-2006-os fehérsor. Ebben a két évben elkészítettünk ugyanis két tizenkét tagú fehérbor csomagot, amelynek minden tagja dűlőszelektált, de vannak közöttük hordóválogatások.

Milyen szempontból lehet összehasonlítani a sor tagjait?

A sort azért érdemes végigkóstolni, mert általa az utóbbi szempont szerint különbséget tehetünk hordóméretek és kádárok között is. A tizenkét bor öt fajtából áll össze, vannak benne olaszrizlingek, rajnai rizlingek, leánykák, hárslevelűk és chardonnay-k is.

És ezen túl persze a legteljesebb kép akkor tárul elénk, ha a két sort kóstoljuk össze. Míg 2005-ben ásványosabb, szikárabb borok készültek, addig a 2006-osok inkább lágyabbak, kedvesebbek, erősebb bennük a gyümölcsös karakter.

Végezetül, ha valakinek felkeltetted a figyelmét, a pincén túl hol találkozhat majd a tervek szerint a boraiddal 2011-ben?

A szokásoknak megfelelően, valószínűleg idén is kint leszünk a Pannon Bországgyűlésen, a Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon, a Budai Gourmet-n, és persze ne feledkezzünk el az egri rendezvényekről sem, a nyári Bikavérfesztiválról vagy a decemberi Borszalonról. Aki azonban ennél hamarabb szeretne minket látni, annak ott lesz februárban a Borjour és az Egri kóstoló a Tudományos Akadémián.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!