A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Európa szereti, de nekünk is jó lesz?

Szaporítóanyag az Európai Unióban

2016-01-14 | Bihari Zoltán


Európa szereti, de nekünk is jó lesz?

A megfelelő szőlőalany kiválasztása soha nem egyszerű: természetes, hogy minden talajhoz, víz adottsághoz, klímához más-más alany a legmegfelelőbb, illetve a termesztési cél is befolyásolja a döntést. Vannak Európa szerte nagy népszerűségnek örvendő fajták; érdemes megnézni, hogy a mi borvidékünkön alkalmazhatók-e.


szőlőalanyok megfelelő kiválasztása állandó kérdés a termelők között, vajon melyik a legalkalmasabb az adott borvidék adott terroirjához. Érdemes megnézni Zavaglia et al (2014) cikke alapján, hogy a számos létező alany közül melyik az, amelyik Európában népszerű, hogyan változott ez a népszerűségi sor az elmúlt években.

 

Az Európai Unióban a legnagyobb alanyelőállító Spanyolország, Franciaország és Olaszország. A három ország az összes előállított alany 87%-át termeli meg (1.ábra). Ez természetes is, hiszen egyben ők a legnagyobb szőlőterülettel rendelkező országok. 

Európa szereti, de nekünk is jó lesz?

1.ábra: Az alanyok termőterülete különböző országokban

 

A legnépszerűbb alany a Richter 110-es, mely Spanyolországban az alanyoknak több mint 56%-át adja, Franciaországban 17%-át, Olaszországban a 10%-át. A Paulsen 1103 Olaszországban népszerű, ahol az ország alanytermelésének negyedét adja (2.ábra). A 3309C, Fercal, Gravesac elsősorban Franciaországban elterjedt. A Kober 5BB Olaszországban, a 161.49C, a 41B és a Ruggeri 140 főként spanyol, míg az S.O.4 francia és olasz kedveltséggel bír.

 

Európa szereti, de nekünk is jó lesz?Európa szereti, de nekünk is jó lesz?

Európa szereti, de nekünk is jó lesz?2.ábra: Különböző alanyok termőterülete az EU-ban 2012-ben

 

2012-ben az EU-ban 546 millió oltványt és 10 millió dugványt állítottak elő. A legnagyobb termelők Franciaország (34,1%), Olaszország (29,5%), és Spanyolország (14,4%), akik az összes előállított oltvány 78%-át biztosítják. Ha az exportot nézzük, akkor Olaszország (60%) és Franciaország (30%) adja az összes export 90%-át.

 

Európa szereti, de nekünk is jó lesz?

3.ábra: A legfontosabb alanyfajták termőterületének változása Olaszországban az utóbbi 30 évben

 

A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet is megkezdte a borvidék sajátos viszonyaihoz kapcsolódóalany hatásvizsgálatokat. A Kutatóintézet eddigi rövid kutatása az oltványok növekedési erélyének vizsgálatakor a Fercalt hozta ki abszolút győztesként, de számos más tényezőnek is meg kell felelnie egy alanynak, mint például a szárazságtűrés, amiben egyébként 2015-ben a Fercal szintén jól teljesített. Az azonban valószínű, hogy az eddig vizsgálatba vont alanyfajták számát bővíteni érdemes, különösen a melegebb klíma alatt már sikeres fajtákkal, ugyanis a globális klímaváltozásnak köszönhetően valószínűleg melegedésre és szárazodásra számíthatunk. 

A szerző a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója; a cikk eredetileg az Intézet kiadványában jelent meg. (Szőlő-levél, IV. évfolyam, 10. szám.)

Irodalom

Zavaglia C.G., Pecile M., Gardiman M., Bavaresco L. 2014. Production of propagating material of grapevine roots int he EU and Italy. 1st International Symposium on Grapevine Roots, Rauschedo.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!