A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Fenntarthatóság a szőlőben

Borászok nyilatkoznak a Föld napja alkalmából 2. rész

2014-04-24 | Tóth Adrienn


Fenntarthatóság a szőlőben

Környezetünk védelme közös felelősségünk: ez mindannyiunkra igaz, otthonunkban és munkahelyünkön egyaránt. Mivel azonban a fenntarthatóság, a zöldebb működés az élet szinte minden területén összetett folyamat, a legalaposabban úgy vizsgálhatjuk meg, ha egy tevékenységre koncentrálunk. Most folytatjuk cikkünket, amelyben borászok nyilatkoznak arról, hogy ők hogyan járulnak hozzá egész évben a Föld Napja szellemiségéhez.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Istvándy Jenő Pincészete, Balatonfelvidék

„Az első és legfontosabb elhatározásom – haladó állatbarát és kezdő állatvédő lévén – az volt, hogy az évről évre jelentkező, egyre nagyobb mértékű vadkárokat nem durrogtatással és puskákkal szeretném megoldani, de az sem járható út számomra, hogy újabb és újabb vegyszereket használjunk vadriasztóként, mérgezve ezzel a környezetünket. A megoldás érdekében ezért hamarosan megvalósítjuk régi álmunkat, hogy a szőlőterületeket kerítéssel vonjuk körbe, ami persze 5 hektáron komoly beruházás, és nem is könnyű feladat.

 

Fenntarthatóság a szőlőben

Persze a vadaknak is le kell mondania a mi szőlőnkről, szóval ez egyik félnek sem könnyű, de az „élni és élni hagyni” talán a legfontosabb, ha az ember egy nemzeti parkban gazdálkodik, annak minden szépségével megáldva.”

Istvándi Tamás

Katona Borház, Dél-Balaton

„ A Katona Borház nagyon fontosnak tartja a környezettudatosságot. Pincészetünk a szőlők művelése során csak zöld szereket használ a szőlő védelmére, azt is a lehető legkevesebb alkalommal, jól meggondoltan, és nem alkalmazunk műtrágyát. A pincéinknél, telephelyünkön összegyűjtjük az esővizet, és azt a permetezésnél felhasználjuk. A metszésből leeső vesszőket pedig a fűtésnél vetjük be.

Fenntarthatóság a szőlőben

Nyomdai termékek készíttetésekor ügyelünk arra, hogy újrahasznosított papírokból nyerjük a nyomtatványokat, prospektusokat, kartonokat, címkéket, illetve feleslegesen nem nyomtatunk ki semmit! Amit tudunk, azt szelektíven gyűjtünk, és újra felhasználunk! Szeretnénk, ha a világunk ugyanilyen gyönyörűen maradna fenn, és élhető lenne még sok-sok nemzedék számára, és tudjuk, hogy ezért nekünk is tennünk kell!”

Katona Zsófia

Lenkey Család Szőlészete és Pincészete, Tokaj

„Mi a metszés után, amikor az asszonyok kötözik a szőlőt, nem a földre dobjuk az elvásott műanyag zsinórokat, hanem összegyűjtjük azokat, és szelektíven tesszük "kukába". Ez évente 15-20 zsák műanyag hulladékot jelent, ami nem a földbe kerül.

Fenntarthatóság a szőlőben

A permetezéssel is szeretnénk még óvatosabbak lenni. Idén a 10 hektárnyi szőlőterületünkből 1 hektárt már ökológiai védelemmel igyekszünk megóvni, abban bízva, hogy az idő múlásával tapasztalatokat szerezve további dűlőket vonhatunk majd természetes védelem alá.”

Lenkey Géza

Tokaj Pendits, Tokaj

„A fenntarthatóság már csaknem 10 éve gazdálkodásunk alapelve: 2008-ban három év átállás után az egész birtok elsőként a Tokaji borvidéken megkapta a biotanúsítást, majd 2011-től Magyarország első DEMETER által tanúsított biodinamikus szőlőbirtoka lettünk.

Fenntarthatóság a szőlőben

Az ökológiai és a biodinamikus gazdálkodás egyik követelménye, hogy a sorok között takarónövényzet védje a talajt. Az ideális magkeverék megtalálása érdekében birtokunk javaslatára 2012-ben két kutatóintézettel (Tarcali Kutató, ÖMKI) kísérlet indult. Idén ezt szeretnénk folytatni és kiterjeszteni. A probléma az, hogy a jelenleg Magyarországon árusított magkeverékek Ausztriából, illetve Csehországból származnak, és olyan növények magjait is tartalmazzák (pl. facélia = mézontó fű), amelyek hazánkban nem is honosak. Célunk az, hogy megtaláljuk az ideális összetételt olyan növények magjából, amelyek a borvidékünkön is honosak. A kísérlet eddigi eredményeiről szívesen tájékoztatunk mindenkit.”

Wille-Baumkauff Márta

Tornai Pincészet, Somló

„Bevezettük az IFS 6 rendszert, melyben a hulladékok kezelésének is szabályozott módon kell történnie. A kommunális szolgáltatóval ennek keretében szerződést kell újítani minden évben.  

Fenntarthatóság a szőlőben

A hulladékot 2003 óta szelektíven gyűjtjük. Növényvédelemben csak természetesen lebomló anyagokat használunk. Minden palackozási alapanyagunk újrahasznosított anyagból készül, a palack, a doboz és a címke egyaránt.”

Baranyai András

Spiegelberg Borpince, Somló

„2010-ben álltam át az organikus szőlőművelésre. Ezt elvi megfontolásból tettük, a lépés nem valamiféle reklámfogás. Ideológiánk szerint a bio kellene hogy legyen az alapvető és természetes termesztési mód, és a vegyszerest metódust kellene megkülönböztetni, kiemelni, nem pedig fordítva! Ami a permetezést illeti, továbbra is a jól bevált módszereket folytatjuk: tengeri algát, sütőport, édesköményolajat használunk. Valamint tartózkodunk a rovar- és gyomirtó szerek alkalmazásától.

Fenntarthatóság a szőlőben

Jelenleg biodinamikus irányba tartunk, 2010 óta folyamatosan többféle módszer fejlesztését szorgalmazzuk. Így például a narancsborét, amelyet kevesebb kénnel készítünk (minimálisan, illetve akár azt elhagyva). A 2011-es Furmint esetében is mindössze 80 g/l az összkéntartalom, sőt ebből szeretnénk még visszavenni. A 2010-es Juhfark narancsborunk hamarosan piacra kerül. Idén tervezzük bevezetni a fajgazdag zöld takarónövényzet alkalmazását is.”

Vylyan Szőlőbirtok, Villány

„A fenntartható fejlődés nálunk fontos szempont, természetes, környezetbarát módon műveljük a szőlőt, készítjük a bort, s törekszünk a mindennapi teendőinkben is e szemlélet szerint, ésszerűen működni. Erre példa, hogy mindenhol energiatakarékos izzókat használunk, vagy például tavaly télen a sok energiát igénylő fűtési rendszerünkben is „zöldültünk”: a gázról átálltunk a biomasszára, amiben az is fontos, hogy az alapanyag a környék tölgyfáiból származik, a becefai Trust kádárüzem hordókészítése során keletkező hulladék anyagából készült brikettel fűtünk.

 

Lehet, hogy rólunk kevéssé tudják, de a környezettudatos integrált növényvédelem mellett a birtok egy részét bio (organikus) módon műveljük. Nem tartottuk fontosnak bejelenteni, a lényeg, hogy a gyakorlatban működik, s tapasztalataink, lehetőségeink alapján folyamatosan egyre nagyobb területen tervezzük kiterjeszteni ezt a művelésmódot. Figyelünk arra, hogy a talaj élettel átjárt maradjon, ne tömörödjön. Mindez egy átfogó szemlélet, ehhez járul hozzá például, hogy kedvező tulajdonságú sortakaró növényeket telepítettünk a szőlőbe (például fehér here, sárkerep lucerna, baltacim, vörös csenkesz). 720 madárodút helyeztünk ki a szőlőnkbe, melyek lakói a kártevők ritkításával hálálják meg a vendégszeretetünket.

Fenntarthatóság a szőlőben

Azt pedig már a látogatóink is tudhatják, hogy a Vylyan birtok varázslatos környezetben található, a szőlőligetet természetvédelmi területek tarkítják. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ha lehet (ha van kedvük), érkezzenek hozzánk gyalog vagy két keréken. Két gyalogtúra-útvonal is vezet a pincéhez, amely közül a Palkonyáról átvezető részt mi tisztítgattuk és tábláztuk ki. Nagy örömünkre egyre többen élnek vele.”

Ipacs Szabó István

Wassmann Bormanufaktúra, Villány

„Fejlesztettük a biodinamikus preparátum kijuttatásának módját annak érdekében, hogy még jobban hassanak ezek a preparátumok, és még inkább növekedjen a talaj és a szőlőtőkék vitalitása, amely végül azt eredményezi, hogy még kevesebb biopermetszert kell használnunk.

 

A permetező eszközünket a legújabbi biodinamikus kutatások szerint állítottuk össze. A tervünk, hogy a jövőben gyógynövényes teákkal is permetezzünk és ezekkel a biopermetszereket kiegészíthetjük, sőt általuk akár csökkenthetjük mennyiségüket, vagy akár teljes mértékben kiválthatjuk őket.”

Susann Hanauer

 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!