A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gróf Buttler Pincészet

Borászatépítészet 1. rész

2014-08-18 | Polyák Dóra


Gróf Buttler Pincészet

A hazai kortárs borászatépítészet az elmúlt évtizedben pozitív irányba indult el, számos borászat, birtokközpont épült, melyek egyik kiemelkedő ikonja az Egri borvidéken a Gróf Buttler Pincészet.


 

borvidék    Egri borvidék
cím        3300 Eger, Nagykőporos út 23–25.
elérhetőség    http://www.grofbuttler.hu/
építész        Kis Péter, Dobrányi Ákos – PLANT- Atelier
tervezés        2009    
termőterület    36 hektár
szőlőfajták    viognier, chardonnay, pinot blanc, kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, portugieser, syrah, kadarka

 

Magyarország legmagasabb, Eger legjobb fekvésű szőlőtermesztésre alkalmas területén, a Nagy-Eged-hegyen a legnagyobb ültetvénnyel, mintegy húsz hektárral a Gróf Buttler Pincészet rendelkezik. A borászatot 1999-ben alapították, 2009-ben új tulajdonosa lett, szintén ebben az évben kapott megbízást Kis Péter Építészműterme a pincészet tanulmányterveinek elkészítésére.

 

Egy késő májusi délutánon a város felől kanyarogva közelítjük meg az egri Nagykőporos soron épített birtokközpontot. Az esős időben, az utolsó kaptatón felérve a borászatról árulkodó felirat hiányában az első pillanatban támasztott kételyek gyorsan elúsznak, amikor meglátjuk a pincészet fotókról már jól ismert ikonikus képét, mely szervesen illeszkedik a körülötte elterülő tájba.

 

A szívélyes fogadtatás és a kellemesen jóleső, elegáns 2013-as Egri Csillag nyitóbor hamar feledteti az út viszontagságait. Így már a borászatra hangolódva, maximális érdeklődéssel kezdjük meg a barangolást a hatalmas épületegyüttesben.

 

Gróf Buttler Pincészet

 

A 2200 m2-es pincerendszer kialakítása a terep adottságait kihasználva gravitációs rendszerben épült. Így mi is felülről haladva kezdjük meg a bejárást. A Kőporos-tetőn kapott helyet kicsit elszakadva a fogadó-feldolgozó épület. Ide érkezik be a szőlő, itt vannak a szüreteléshez nélkülözhetetlen eszközök, illetve a vörösbor erjesztéséhez szükséges tartályok, továbbá itt található a dolgozók szociális blokkja is. A feldolgozó tér alatt kialakításra került egy úgynevezett nulladik szint, itt történik a must ülepítése, illetve a fehér- és a rozéborok erjesztése. 

 

Az eddig említett épületrész nem képez szerves egységet a fő szárnnyal, egy szabadba nyíló lépcsőházból közelíthető meg. Ezen a ponton némi hiányosság érezhető a tervezést illetően, amit a funkcióból adódó időszakos használat indokolhat.

 

Az ülepítőteret a hegy belsejében lévő tufapince-rendszerrel egy technológiai cső köti össze. Az épület fő egysége tehát alulról, ahonnan mi is érkeztünk, a Nagykőporos útról közelíthető meg. A főbejárat egyből a pince fő ágába vezet, melyből a balra nyíló hat, egyenként 40 méter hosszú, 4 méter széles oldalágból az első az acéltartályos tárolótér, a következő öt pedig a barrique hordóknak biztosít otthont.

 

 

A fő ág jobb oldalán egy előkelő, hangulatos boltíves lovagtermet alakítottak ki, mely a későbbiekben borbemutatóknak, kóstolóknak lehet kiváló helyszíne. Mellette látjuk a jelenleg palackos érlelő funkciót betöltő helyiséget. Közben túl vagyunk a Gb Rosén, egy fiatalos, üde, nagyon gyümölcsös, szamócás, málnás, lendületes dinamikájú rozén, melyet a 2012-es Gb Cabernet követ. Ezzel a könnyed, gyümölcsös és fűszeres, tipikus egri ízjegyekkel rendelkező borral folytatjuk a bejárást.

 

Gróf Buttler Pincészet

 

A második ütemben elkészült pinceszárny azért épült, hogy a bor gravitációs úton kerülhessen a palackozóba, onnan pedig a készáruraktárba. Ezek a terek egy úgynevezett egalizátor helyiségen át kapcsolódnak a vezérszinti üzemi területhez, ahova egy igen meredek lépcsőn vagy teheremelő segítségével juthatunk. Itt fedezzük fel a bejárás során az épület másik gyenge pontját, mely szerint nem teljesen megoldott az üzemi területek szintbeli összekapcsolása.

 

A vezérszinten található egy palackos érlelő, valamint maga a fogadótér kóstolóteremmel kialakítva, mely felett a jövőben egy elegáns galéria ad helyet a borbírálatoknak, boltíves üvegajtók sorozatával bevonzva a környező táj szépségét. Mögötte raktár és egyéb kiszolgáló funkciók kaptak helyet. A bejárás végéhez közeledve felérünk a zöld tetővel borított teraszra, ahonnan szép kilátás nyílik az Eged-hegyi birtokra. Itt megtudjuk, hogy felfelé terjeszkedve lehetőség van a későbbiekben szállásfunkció kialakítására is.

 

Gróf Buttler Pincészet

 

A következő három, izmosabb tételt már a vezérszinten, az épület által határolt kóstolóteraszon leülve, az időközben kisütő nap sugaraiban, a panorámát szemlélve fogyasztjuk. A 2006-os Kogart Cuvée egy merlot-syrah házasítás, fekete bogyós gyümölcsök, csokoládés jegyei és hosszú utóíze mellett megjegyezzük az építész arányos anyaghasználatát, a nyers tufafal és a nagyméretű kőlapok játékos kombinációja nagyszerű egységet képez.

 

A letisztult formák, az egyszerű anyaghasználat kiválóan segíti a tömeg tájba való illeszkedését. A végére két csúcstétel marad, melyet nem is lehetne hangulatosabb és a borokhoz jobban kötődő helyszínen elfogyasztani: Nagy-Eged Bikavér 2007-ből és 2008-ból. Ezek a pincészet legfontosabb tételei, mindkettő érett, letisztult, hosszú érési potenciállal rendelkező, komoly vörösborok.

 

A kóstoló végére kellemes beszélgetés alakul ki vendéglátónkkal, akitől megtudjuk, hogy a kóstolóval egybekötött pincebejáráson résztvevők között elsők vagyunk. A folyamatos alakítások és fejlesztések még jelentősen hozzájárulnak majd az összképhez; a belső terek bútorozása, a berendezések kialakítása, valamint a zöldfelületek rendezése még hiányoznak a kompakt egységhez. Azonban már most Magyarország nagy lehetőségekkel és reményekkel kecsegtető birtokközpontjának mondhatjuk, melyhez nagyszerű borok társulnak.

 

Gróf Buttler Pincészet

 

Hazafelé tartva megállapíthatjuk, hogy a borászat teljes mértékben igazodik saját filozófiájához, mind a borok, mind az épület tekintetében, mely szerint: „ A Gróf Buttler elkötelezettsége Eger és a Nagy-Eged felé egyértelmű: kötelesség és lehetőség. Arra törekszünk, hogy a természet adta ajándékot úgy adjuk vissza palackba zárva, hogy arra mindenki örömmel és büszkén gondolhasson.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!